Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

В ЦЯЛ СВЯТ САМО ДВАМА БЪЛГАРИ се решават на нечувано постижение

Човекът полетял за първи път със собствен самолет е българин. Той е построен от изобретателя Асен Йорданов, който умело пилотира първия български аероплан в Божурище.

Датата на неговото успешно изпитание е 10 август 1915 г. Тя се смята за начало на българското самолетостроене. ( бел. ред. Да се пита човек какво стана от тогава до днес, че народа изобретил самолета…продължението от Вас.)

Според Ньойският договор ние не само нямаме право да разполагаме със свои самолети, но и оцелелите от войната са унищожени.

През 1921 г. Американският аероклуб обявява международен конкурс за обиколка на Земята с аероплан.

Наградата е 1 млн. долара за пилота, който пръв измине разстоянието от 33546 километра за не повече от 100 дни.

В състезанието решават да се включат Асен Йорданов и летецът Александър Стоянов.

Българите заминават за Америка, за да защитят достойно името на България. Но се оказва, че те са единствените кандидати от целия свят, дръзнали да се явят на конкурса и той се отлага.

Асен Йорданов иска разрешение да удължи престоя си в САЩ и това става. Йорданов конструира първия в света многоцелеви самолет “Дъглас ДС-3”, който е един от най-добрите граждански през 30-те години.

Конструира прочулите се през Втората световна война модели на “Боинг” – “Б-17”, “Б-29 Супер-Фортрес”, както и “Лайтинг П-38”.

Високо ценен от ръководството на “Боинг”, Асен Йорданов остава негов сътрудник до смъртта си през 1967 година.

Станал почетен гражданин на Ню Йорк, Йорданов получава и възпоменателна плоча на летище “Ла Гуардия“. В музея “Ер спейс” са изложени негови лични вещи.

За съжаление родоначалникът на българското самолетостроене, героят от Първата световна война, остава и до днес малко познат у нас.

Първият човек стъпил на Луната Нийл Армстронг споделя, че се е учил от него на авиация. Това признание, астронавта споделя в десетки свои интервюта.

със съкращения

*пълният текст на публикацията тук

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.