Новини

Въпросът за произхода на Тунгуския метеорит си остава загадка?

Въпросът за произхода на Тунгуския метеорит си остава загадка. Това сподели Алексей Ретеюм ‒ професор от географския факултет на Московския държавен университет „Ломоносов“.

Версията, която изненада науката

Въпросът е дали това е било чисто космическо явление със земен или смесен произход?

Те свидетелстват за това, че Тунгуският метеорит е земно, а не космическо явление. Но не бива да се отрича и това, че и космосът е вземал участие в това. 

„Запазили са се няколкостотин свидетелства на очевидци, според които тялото се е движело в три направления. Според някои „болидът“ е летял от юг на север, според други ‒ от изток на запад, а според трети – от запад на изток. Някои са го видели през деня, а някои – вечерта“.

За какво става дума?

„Ясно е, че става дума за различни явления. Учените предпочитат една версия и изключват другите.“ ‒ казва Ретеюм.

Той стигнал до извода, че това са били тези болиди като тези, които могат да се видят в различни точки на Земята, в частност в Австралия и Канада. 

Фактът, че основният взрив е станал на ширина 60˚ ‒ където се проектира външната граница на ядрото на Земята и на дължина 102˚. Това е границата, която разделя физически западното и източното полукълбо.

Това е пресечната точка на две важни геофизически зони. Именно там е станало това събитие. Фактите говорят, че то е било чисто вътрешно, ендогенно. Това е било изхвърляне на материя, или „съсирек“ водород, или „съсирек“ с някакъв друг произход, подчертават учените.

Физикът Борис Родионов развива идеята, че Тунгуският метеорит е бил флуид ‒ своеобразен атом, който се е формирал в ядрото на Земята.

Земята се е разширявала?

В течение на 15 години преди тези събития до 1908 година въртенето на земята е било забавено, тоест земята се е „разширявала“ повече от десет години.

„А след това много бързо е започнала да се свива и скоростта на вътрене се увеличила, а когато разширението се е сменило със свиване, очевидно вътре в Земята са ставали мощни процеси и именно те са породили това явление“, – предполага Ретеюм.

По думите на професора, съгласно астрономическите и геофизически данни, такова явления в историята на Земята не е имало за последните 400 години.  

Възможно ли е повторение?

Ретеюм предположил, че явлението може да се повтори, но не в такива мащаби. 

„Сравнително неотдавна такова събитие е станало в Канада, регулярно, но не в такива мащаби ‒ в Австралия. Земята се разширява, но няма нищо подобно на онова, което е било преди 100 години“, – разказа той.

Понастоящем не са изключени и други явления, доколкото в течение на последните десетилетия е в ход и още един важен процес. Това е преместването на ядрото на север. Южното полушание се разширява ‒ то е по-голямо.

Земята има крушовидна форма, Южното полукълбо се състои основно от океани и тази долна част на крушата изтласква ядрото на Земята към север и поради това стават различни явления. В това число затоплянето в Арктика.

По мащабите си процесът е нещо като Тунгуския метеорит, само че се извършва по-бавно.

МДУ/Ломоносов