Въпросът за произхода на Тунгуския метеорит си остава загадка?

Сн. Asko Aikkila

Професор от Московския държавен университет разказа за земния произход на Тунгуския метеорит

Въпросът за произхода на Тунгуския метеорит си остава загадка. Това сподели Алексей Ретеюм ‒ професор от географския факултет на Московския държавен университет „Ломоносов“.

Версията, която изненада науката

„Въпросът е дали това е било чисто космическо явление със земен или смесен произход.“

Съществуват и версии отпреди 100 години, които като че ли свидетелстват за това, че Тунгуският метеорит е земно, а не космическо явление. Но не бива да се отрича и това, че и космосът е вземал участие в това. 

„Запазили са се няколко стотин свидетелства на очевидци, според които тялото се е движело в три направления. Според някои болидът е летял от юг на север, според други ‒ от изток на запад, а според трети – от запад на изток. Някои са го видели през деня, а някои – вечерта“.

За какво става дума?

„Ясно е, че става дума за различни явления. Учените предпочитат една версия и изключват другите.“ ‒ казва Ретеюм.

Той стигнал до извода, че това са били тези болиди като тези, които могат да се видят в различни точки на Земята, в частност в Австралия и Канада. 

„Фактът, че основният взрив е станал на ширина 60˚ ‒ където се проецира външната граница на ядрото на Земята и на дължина 102˚ – това е границата, която разделя физически западното и източното полукълбо.“

Това е пресечната точка на две важни геофизически зони ‒ именно там е станало това събитие. Това говори, че то е било чисто вътрешно, ендогенно. Това е било изхвърляне на материя, или „съсирек“ водород, или „съсирек“ с някакъв друг произход», ‒ подчертава той.

Ретеюм разсказа, че физикът Борис Родионов развива идеята, че Тунгуският метеорит е бил флуид ‒ своеобразен атом, който се формира в ядрото на Земята.

Земята се е разширявала?

„По всяка вероятност, ядрена реакция, при която възникват още малко изучени елементи, и, очевидно, тези елементи и този „съсирек“ са били изхвърлени на повърхността. Защо?

Защото в течение на 15 години преди тези събития, до 1908 година, въртенето на земята е било забавено, тоест земята се е разширявала повече от десет години.

А след това много бързо е започнала да се свива и скоростта на вътрене се увеличила, а когато разширението се е сменило със свиване, очевидно вътре в Земята са ставали мощни процеси и именно те са породили това явление“, – предполага той.

По думите на професора, съгласно астрономическите и геофизически данни, такова явления в историята на Земята не е имало за последните 400 години.  

Възможно ли е повторение?

Ретеюм предположил, че явлението може да се повтори, но не в такива мащаби. 

„Сравнително неотдавна такова събитие е станало в Канада, регулярно, но не в такива мащаби ‒ в Австралия. Земята се разширява, но няма нищо подобно на онова, което е било преди 100 години“, – разказа той.

Понастоящем не са изключени и други явления, доколкото в течение на последните десетилетия е в ход и още един важен процес. «Това е преместването на ядрото на север. Южното полушание се разширява ‒ то е по-голямо.

Земята има крушовидна форма, Южното полукълбо се състои основно от океани и тази долна част на крушата изтласква ядрото на Земята към север и поради това стават различни явления, в това число затоплянето в Арктика.

По мащабите си процесът е нещо като Тунгуския метеорит, само че се извършва по-бавно.

МДУ/Ломоносов

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2019/2020 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.