Новини

Възможно ли е киборгите да заменят хората?

Хората са единствените

интелигентни същества на земята. Въпреки това много експерти смятат, че развитието на интелигентни машини може да доведе до драматични промени.

Според Джеймс Лавлок, британски футурист, киборгите ще изградят свой собствен свят и човечеството може да изчезне от нашата планета, съобщава nbcnews.com.

Лавлок, като автор на новата книгата „Novacene“ той казва, че самодостатъчните и осъзнаващи себе си киборги ще бъдат потомци на съвременни роботи и системи за изкуствен интелект. Британецът предрича нова ера, в която машините ще управляват Земята.

Предсказанията му

обаче не предполагат кървава война между хора и интелигентни роботи, нито сливане между хора и машини.

Джеймс Лавлок разглежда този проблем от биологична гледна точка. Днешните компютри вече могат да обработват данни много по-бързо от нас, а машините на бъдещето ще бъдат още по-добри и ще станат милиони пъти по-умни от хората.

В крайна сметка

киборгите ще ни надминат интелектуално и ще създадат свой собствен свят, в който човекът ще бъде сведен до подчинена роля и дори излишен.

Авторът вярва, че киборгите могат дори да трансформират Земята, за да бъдем по-приятелски настроени към тях.

Не е известно, обаче, дали новият свят все още ще бъде приятелски настроен към хората. Лавлок предвижда киборгите да запълнят всяка еволюционна ниша на планетата.

„Мисля за киборгите като за различна сфера на живота. Те ще се отнасят с нас по същия начин, по който ние самите, като животинското царство, се отнасяме към растенията.“

Как ще изглеждат киборгите?

На този въпрос Лавлок отговаря колебливо, защото вярва, че те ще променят основните правила на дизайна по начин, който ние не можем да си представим.

Киборгите ще започнат всичко от нулата. Авторът предполага, че може да изглеждат като сфери, въпреки че добавя: „Възможно е изобщо да нямат форма“, съществуващи предимно като виртуални форми в компютрите.

Също така не е известно

как ще завърши нашата човешка цивилизация – дали ще бъде слаба, неприспособена към промени или просто унищожена от развиващите се машини.

Британският футуролог прогнозира, че настъпването на ерата на киборгите ще бъде последният етап от живота на Земята, който може да отнеме милиард години.

Когато условията на Земята не са благоприятни за оцеляването на синтетичния живот, машините ще се разпространят и ще населят друга планета.

nbcnews.com