Новини

Възможно ли е САЩ да превземат Луната изключвайки Русия?

Администрацията на САЩ подготвя проект за ново международно споразумение за добив на ресурси на Луната, съобщи „Ройтерс“.

Споразумението би било последното усилие за подбор на съюзници около плана на НАСА за изпращане на хора и космическите станции на Луната през следващото десетилетие.

Проектът на пакта все още не е официално споделен със съюзниците на Съединените щати.

Администрацията на Тръмп и другите космически държави разглеждат Луната като ключов стратегически актив в космоса.

Луната е важна и от гледна точка на дългосрочни научни

изследвания, които биха могли да подпомогнат бъдещи мисии до Марс – дейности, които попадат в режим на международното космическо право, за което се смята, че е остаряло.

Споразуменията Артемис предвиждат създаването на „зони за безопасност“, които биха обградили бъдещи лунни бази, за да се предотвратят щети или намеса от страна на конкурентни държави или компании, опериращи в непосредствена близост.

Пактът има за цел

също така да осигури международноправна рамка, която ще позволи на компаниите, провеждащи проучвания на Луната, да получат собственост върху добитите от тях ресурси.

През следващите седмици американската администрация ще започне преговори за постигане на споразумения с космически партньори като Канада, Япония и някои европейски държави, както и с Обединените арабски емирства.

Тези държави Тръмп разглежда като „съмишленици“ със сходни интереси в лунния добив.

Русия, която е основен партньор на НАСА

на Международната космическа станция, няма да бъде ранен партньор в тези споразумения, твърдят запознати източници.

Причината за това е, че Пентагонът разглежда Москва като враждебна и извършваща “заплашителни” сателитни маневри към американските шпионски спътници на орбита около Земята. ,

В началото на април президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ, който дава право на американците да добиват ресурси от космоса.

Американците трябва да имат право да провеждат търговски проучвания, добив и използване на ресурсите в далечния космос, в съответствие с действащото законодателство, пише в разпространен от Белия дом документ.

По-рано администрацията на Тръмп обяви, че възобновява лунната програма „Артемис“, според която се планира връщането и постоянното човешко присъствие на Луната.

Предвижда се тя да стане етап от пилотираните мисии до Марс

В рамките на новата програма НАСА разработва идеята за създаването на окололунна станция „Gateway“, от която в бъдеще ще се осъществяват полети на човек до лунната повърхност с помощта на летателни апарати за многократна употреба.

САЩ заявиха, че разчитат на международно сътрудничество при осъществяването на програмата „Артемис“.

Тези намерения, обаче ще срещнат сериозни казуси поради няколко причини. Първата и най-основна е Русия. Втората Китай и третата Индия. И трите страни са в много тясно сътрудничество с Москва и намерението на Вашингтон.

източник