Съзнание

Възможно ли е спомените да бъдат наследени?

Могат ли да бъдат наследени спомените? Заложени ли са в нашето ДНК конкретни преживявания от минали поколения.

Екип от учени от училището по медицинския на университет Емори в Атланта са направили откритие, което да ни доближи до отговора на този въпрос.

В тяхното изследване те изложили група от мишки на миризмата на черешов цвят и ги научили да асоциират тази миризма с наближаваща заплаха.

Те открили, че това ДНК, което отговаря за реакцията на мишките към миризмата повишило активността си в сперматозоидите на мишките.

Същото се забелязало и по-късно през две поколения. Това довело до невероятен извод.

Преживяванията на родителя дори преди да зачене имат ефект върху структурата и функцията на нервната система на следващите генерации.

От мишки до хора – случва ли се това и при нас?

Множество хора преминали през трансплантация на орган развиват желание и апетит към храни, които донорите им са обичали.

През 2009 година 24-годишен австралиец на име Дейвид Уотърс претърпява трансплантация на сърце донор, на което е 18-годишния Кейдън Дилейни от Уелс.

Той почива след злощастна автомобилна катастрофа. След операцията Уотърс развива голям апетит към „Burger rings“ – австралийски чипс с вкус на хамбургер.

Неговите приятели остават в почуда от това, което наблюдават да се случва с приятеля им.

2 години по-късно семейството на Дилейни се свързало със това на Уотърс, за да бъдат сигурни, че Дейвид е здрав и живее пълноценен живот.

Двете семейства се опознали като по-късно Дейвид случайно разбрал от семейството на Кейдън, че сина им изяждал поне по един пакет от чипса с вкус на хамбургер.

Разказът на родителите поразително съвпадал

със споделеното от Дейвид Уотърс. Историята е описана подробно от местен вестник и става повод за различни тълкувания.

Също толкова невероятна, но и трагична е историята на Сони Греъм. През 1995 му било присъдено сърцето на един злощастен мъж на име Тери Котъл. Тери се самоубил като се застрелял в главата с единствен изтрел.

След операцията Греъм се запознал с жената на Котъл, след което се влюбили и се оженили. Но какво последвало след това?

Съдбата по неведоми пътища отредила злощастен край на любовта им.

Котъл развил самоубийствени тенденции

Драмата се задълбочавала с времето и след години той се застрелял. Изстрелът се оказал смъртоносен.

Тези две истории може и да изглеждат нереални, но редица лекари осъществили трансплантации съобщават за подобни случаи. Тяхното изучаване довело да цяла поредица от изследвания.

В голяма част от изследваните пациенти се оказало, че те наследяват характерни черти от своите донори.

Какво се случва с паметта на клетките и как това оказва влияние на приемниците остава загадка за учените.

Може ли това откритие да бъде полезно за нас в бъдещето? Дали то има потенциала да ни разкрие отговора на въпроси, които вълнуват науката предстои да разберем.

mysteriousuniverse.org