Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

ВЪЗПРОИЗВЕЖДАНЕ В КОСМОСА. ТЪРСЯТ СЕ ДОБРОВОЛЦИ

Шест години ни делят до първия път, в който жена от Земята ще роди бебе в Космоса. Това не е фентъзи, но може да се превърне в риалити.

Гарантирано хората по целия свят ще следят събитията около първата бременна жена на космическа станция, а самото раждане на човешко „извънземно“ бебе ще бъде безспорна сензация.

„Ако човечеството иска да се превърне в мулти-планетарен вид, то първо трябва да се научим как да се възпроизвеждаме в Космоса.“ Коментарът е на Kees Mulder, CEO и съосновател на SpaceLife Origins, организацията, която се е заела с изпълнението на амбициозната задача.

Търсят се доброволци

Поставената цел е до 2024 г. първото раждане в Космоса да бъде факт. Търсят се доброволци. Преди да проплаче първото бебе, родно в космическа совалка, учените ще направят нещо като генерална репетиция.

Вече се работи по „Космически-Ембрио-Инкубатор”. През 2021 г. той ще бъде изпратен в Космоса, добре зареден с човешки яйцеклетки и сперма.

В открития космос ембрионите ще бъдат заченати лабораторно. Също там те ще започнат да се развиват, въпреки че подробностите как това ще се случи остават неясни. Раждането им обаче, както и същинските бременности, ще протекат на Земята.

Точно 4 дена след опложданията инкубаторът ще се завърне, за да получи всеки ембрион своята земна сурогатна майка и процесът бременност – раждане да продължи по установения от хилядолетия ред.

На 250 мили над  Земята

Задачата на родилката в космоса ще бъде по-различна.

„По време на мисия от 24 до 36 часа жената ще роди на разстояние 250 мили над Земята, придружена от обучен медицински екип със световна класа”, разяснява говорителят на SpaceLife Origins.

„Един внимателно подготвен и наблюдаван процес ще намали всички възможни рискове. Условията ще са пригодени към западните стандарти, такива, каквито съществуват на Земята, както за майката, така и за детето.“

Целият процес, разбира се, е много скъп. От базираната в Холандия изчисляват, че концепцията за ембрион в космоса ще струва между  250,000 и 5 милиона долара.

Много вероятно е втората стъпка, раждането на бебе в космоса, да струва още повече. Независимо от това, фирмата ще започне да търси доброволци през 2022 г.

mirror.co.uk

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.