Новини

ВЕЛИКА АКТРИСА Е НАЙ-ТАЙНИЯТ РАЗУЗНАВАЧ НА СЪПРОТИВАТА

Одри Хепбърн има много знакови роли в киното, но за една определена нейна трансформация се знае твърде малко, а може да се окаже най-важната в биографията й.

Това е роля в живота, а не пред камера и дава напълно нов прочит на личността на легендарната холивудска красавица.

Актрисата с аристократичен произход е била активен борец срещу нацизма като част от разузнаването на Съпротивата по време на Втората световна война.

Фактите от биографията

Биографична книга, която ще излезе на пазара през 2019 г. ще разкрие всички детайли от тайния живот на Одри Хепбърн.

Когато войната избухва, Одри е едва на 10 години.

Със семейството си се премества да живее от Англия в Холандия, учи в музикално училище и се занимава с балет.

След като Германия окупира Холандия, Хепбърн използва таланта си, като танцува пред публика, за да събира пари за Холандската съпротива.

Най-жестокият момент настъпва, когато нацисти екзекутират нейния чичо пред очите й.

Травмирана и настървена Одри Хепбърн решава, че трябва да посвети живота си на борбата срещу окупаторите.

Част от данните в книгата се базират именно на дневник, списван от въпросния чичо преди смъртта му, когато е бил затворник.

Медицинска сестра

Данни за дейността на Одри са отрити и в медицински документи. Те сочат, че Одри е била и медицинска сестра през 1944 г.

По-малкият син на актрисата, Лука Доти, разказва, че майка му до края на дните си е ценила повече това свое призвание повече от сцената, славата и разкоша.

Когато майка ми говореше за себе си и за живота си, Холивуд беше липсващият гост.

Вместо да назовава известни локации в Бевърли Хилс, в съзнанието й изскачаха неясни и понякога неразбираеми холандски координати.

Спомените за червения килим бяха заменени с епизоди от Втората световна война, които тя дори успяваше да превърне в детски приказки.“

Доти казва, че новата светлина около образа на майка му решава много загадки. „Сега разбирам защо думите „Добро и зло“,“ Любов и милост “ бяха толкова фундаментални за нея и защо беше отворена за някои факти, а държеше толкова много други в изолирана зона.“

НП/2018