Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

ВЕРОЯТНО И ВИЕ СТЕ ИЗПИТВАЛИ ЕФЕКТА МАНДЕЛА. НО ЗАЩО?

Някога били ли сте напълно убедени, че нещо изглежда или звучи по-конкретен начин, а накрая откривате, че сте грешали през цялото време? Ако ви звучи познато, значи сте изпитвали феномена, известен като „Ефекта Мандела“.

Тази форма на колективно несъответствие в спомените ни е забелязана през 2010 година, когато голям брой хора в интернет имат грешен спомен, че Нелсън Мандела е мъртъв.

Те смятат, че той е починал докато все още е в затвора.

Мандела всъщност е освободен през 1990 и си отива от този свят през 2013, макар и мнозина да твърдят, че си спомнят как са гледали погребението му по телевизията.

След този феномен са забелязани и други странни примери за колективни нереални спомени.

Един от тях е свързан с реплика на кралицата от “Снежанка и седемте джуджета”, която всички помнят като „Mirror, mirror on the wall“, а всъщност гласи „magic mirror on the wall“.

Доктор Pennybags (от Монополи) е друг пример, като повечето хора си мислят, че носи монокъл, а това не е така.

Псевдонаучната теория на Брум

Фиона Брум се опитва да даде обяснение на Ефекта Мандела чрез псевдонаучна теория. Тя твърди, че той се дължи на движението на паралелни вселени.

Други теории сочат, че грешките в паметта са бъгове в софтуера на нашата реалност, подобно на филма “Матрицата”.

Съществуват и вярвания, че ефектът е причинен от пътешественици във времето. Макар всичко това да звучи много интересно, не е подкрепено с научни доказателства.

Какво казва науката по въпроса?

Психолози отдават Ефекта Мандела на грешни спомени. Несъзнателното формиране на изфабрикувани спомени се нарича „confabulation“.

Според експертите това не е рядко срещано при хората. Грешните спомени могат да се появят по различни начини.

Промяната в спомените може и да е резултат от невъзможността на хората да различават истински от  измислени събития.

При проведен експеримент участниците имат за задача да опишат дадено събитие от детските си години.

Когато изследователите ги подканват с разказ за събитие, което никога не се е състояло, 25% от тях изграждат лъжлив спомен, към който дори добавят детайли.

Обратно към реалността

Често повтаряните заблуждения стават част от колективната реалност. Повечето случаи на „Ефекта Мандела“ могат да се препишат на погрешни спомени и дезинформация.

Това не означава, че феноменът не може да бъде обяснен с мултивселената, но докато не бъде доказано по научен начин, психологическите теории изглеждат много по-правдоподобни.

theconversation.com

 

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.