Новини

Владимир Путин отговори на Der Spiegel и останалите

Турбуленцията на геополитическите процеси

в света нараства, въпреки някои положителни сигнали, ерозията на международното право продължава, коментира руският президент Владимир Путин до участници и гости на IX Московска конференция по международна сигурност, съобщава ТАСС. 

Коментатори твърдят, че така руският президент отговаря на появилата се тези дни статия в немския Der Spiegel.

„За съжаление, докато турбулентността на геополитическите процеси нараства, дори въпреки някои положителни сигнали. Ерозията на международното право продължава.

Продължават опитите да се използва сила, за да прокарат техните интереси, да се укрепи собствената им сигурност за сметка на сигурността на другите“.

Той обясни, че укрепването на сигурността на планетата и устойчивото развитие на цивилизацията зависят от решаването на най-важните въпроси от съвременната военно-политическа програма и от ефективното търсене на ефективни, съвместни отговори на общите предизвикателства.

Путин е загрижен от натрупването на

военни сили на НАТО близо до границите на страната. Според него отказът на НАТО „конструктивно да обмисли“ усилията, инициирани от Русия за „деескалация на напрежението и намаляване на риска от непредсказуеми инциденти“, е друга причина за безпокойство.

Русия се надява, че „здравият разум“ и желанието „да развиват конструктивни отношения с нас в крайна сметка ще надделеят”.

„Сериозна загриженост предизвикват регионалните въоръжени конфликти, рисковете от разпространение на оръжия за масово унищожение, дейността на трансгранични престъпни групи, трафик на наркотици и киберпрестъпници. Международният тероризъм продължава да представлява специална заплаха“.

Мащабът и глобалният характер

на тези проблеми изискват обединяване на усилията на всички държави и такава колективна работа трябва да се извършва въз основа на международното право, целите и принципите на Хартата на ООН.

„Само под егидата на ООН трябва да се формират всякакви нови „правила на играта“. В противен случай – пътят е към хаоса и непредсказуемостта“.

Според него от създаването си ООН е била и остава основата на системата на международните отношения и основната задача „на тази авторитетна и общопризната организация е да предотврати глобален конфликт, нова световна война”.

„Русия възнамерява да продължи да насърчава укрепването на мира и стабилността на континента, никога не забравя своята отговорност за сигурността и просперитета на съседните държави“, допълва той.

„Русия никога не забравя за отговорността, която носи за сигурността и просперитета на съседните държави, с които сме обединени от неразривни исторически, културни и човешки връзки“.

Уреждането на регионалните конфликти

е важен аспект за гарантирането на глобалната сигурност. Русия активно насърчава това.

„Благодарение на нашата военна помощ успяхме да освободим по-голямата част от територията на Сирия от международни терористи, да предотвратим разпадането на сирийската държава.

Политическата и дипломатическа работа в рамките на формата Астана, заедно с Турция и Иран, даде възможност да се започне процесът на сирийско уреждане под егидата на ООН“, коментира Путин. 

Русия не търси определящо, едностранно военно предимство в областта на стратегическата стабилност, но няма да позволи балансът да се промени в полза на някой друг, обясни още Путин.

Той подчертава, че Русия никога не диктува

волята си на други държави. Страната е готова на равна основа, използвайки политически и дипломатически методи, да участва в решаването на глобални и регионални проблеми, да разшири творческото сътрудничество с всички партньори.

„Ние развиваме своя отбранителен потенциал на основата на принципа на разумната достатъчност и не се стремим към решаващо, едностранно военно предимство и превес на баланса на силите в наша полза, особено в такава чувствителна област като стратегическата стабилност.

Въпреки това, Русия никога няма да позволи някой да издърпа този баланс към себе си“.