Новини

Водата на Земята се трансформира и ще страдаме още

Екип от учени е използвал сателитни снимки, за да се проучи как водата на повърхността на Земята се е променила в последните 30 години. Така те открили, че 115 000 кв км земя вече се е превърнала във вода, а 173 000 кв. км. от водата е станала суша.

Най-голямото увеличение на вода

е в Тибетското плато, докато Аралско море е най-голямото място, където водата се е превърнала в суша.

Екипът от изследователи споделя още, че много крайбрежни райони в света също са се променили значително.

Те са анализирали изображения, направени от спътници на НАСА, които са наблюдавали в продължение на десетилетия.

Благодарение на тях учените са имали възможността да проследят промените в земната повърхност до резолюция от 30 метра.

Екипът е открил,

че обширни територии, които някога са били земя вече са потопени под вода, с най-голямата промяна, е настъпила в Тибетското плато, където ледниците се топят и създават огромни нови езера.

Новообразуваните езера в Тибетското плато са маркирани в синьо, снимка: Deltares
Новообразуваните езера в Тибетското плато са маркирани в синьо, снимка: Deltares

Д-р Федор Баарт казва: „Насочихме погледите си към области, които не са били картографирани преди. Например в Северна Корея беше установено, че се създават язовири на север от границата от Южна Корея.“ От друга страна, изследователите установили, че дори и по-големи области на вода вече са станали земя.

Най-голямата трансформация се наблюдава в Аралско море в Централна Азия. Онова, което някога е било едно от най-големите езера в света, вече е почти напълно пресъхнало.

Аралско море, снимка Wikipedia
Аралско море, снимка Wikipedia

Според изследователите язовирът Мийд близо до Лас Вегас, който е най-големият доставчик на вода в Съединените щати, също губи вода и 222 кв км от него сега са се превърнали в земя.

Крайбрежните зони също са били анализирани и за изненада на учените, се оказало, че бреговите линии са се увеличили с повече земя – 33 700 кв км.

„Очаквахме, че крайбрежията ще започнат да се прибират поради покачването на морското равнище, но най-изненадващо е, че те растат по целия свят. Китай също реконструира цялото си крайбрежие от Жълто море чак до Хонг Конг“, казва още доктор Баарт.

Областите в зелено показват къде водата се е превърна в земя и тези в синьо показват къде земята е станала вода
Областите в зелено показват къде водата се е превърна в земя и тези в синьо показват къде земята е станала вода

Някои области,

като Амазония, са с почти равни количества от конверсия на земя във водата и обратно, заради естествените движения на речната система.

Този анализ е направен, за да се разбере степента на тези промени. Следващата стъпка е да се разбере тяхното въздействие върху природата.

Източник: BBC