Новини

Войната на титаните. Какво ще се случи в битката ЕС срещу Гугъл?

Всеки ден милиарди хора използват интернет, за да намират богато разнообразие от новини, развлечения, уроци и др.

За журналистите, изпълнителите и създателите, които стоят зад това съдържание, мрежата се е превърнала в жизненоважна платформа, която им дава възможност да споделят информация и идеи, да намерят аудитория и да си изкарват прехраната.

Европейският закон за авторските права цели да подкрепи създателите и издателите, като им даде възможност да решават как да бъдат виждани и споделяни творбите им.

Той също така защитава правото на обществеността да намира, използва и споделя тези творби.

Разбираме, че законите трябва да бъдат актуализирани и адаптирани спрямо ерата на интернет.

Предложената Директива на ЕС за авторските права обаче може да има непредвидени последици, които е възможно да ограничат разнообразието от налична информация онлайн.

Заедно можем да намерим решение, което да защитава както широката гама от съдържание в мрежата, така и създателите му.

Какво е изложено на риск?

Предложената от Европейския парламент версия може да ограничи разнообразието от съдържание, представяно в услуги като YouTube и Google Търсене.

Как бихте се почувствали, ако не можехте да гледате любимите си видеоклипове.

Къде отиват парите?

800 млн. евро са платени на собственици на съдържание в YouTube в ЕС през последните 12 месеца. 1,5млрд. евро са генерирани от реклами и платени на музикалната индустрия през последните 12 месеца. 35млн. са видео каналите в Европейския съюз, които може да са засегнати.

Всяка услуга, хостваща качени файлове, включително YouTube, ще носи отговорност за нарушаване на авторски права в момента на качване.

За да избегнат правна отговорност, Гугъл може да нямат друг избор, освен да блокират съществуващите и новокачените видеоклипове в Европейския съюз, които са с неизвестна или оспорвана информация за авторските права.

Авторските права са сложна област и праводържателите често спорят по въпроса за собствеността. В такива случаи става невъзможно за платформите за отворено хостване да вземат правилни решения относно правата в процеса на качване.

Да вземем за пример световния музикален хит Despacito. Той е продукт на няколко отделни авторски права – от звукозаписни до права за издаване.

Въпреки че YouTube има лицензионни споразумения с няколко юридически лица, много от собствениците на права върху съдържанието остават неизвестни.

Тази несигурност означава, че може да се наложи да блокираме подобни видеоклипове, за да избегнем отговорност съгласно член 13.

В настоящия си вид предложената от Европейския парламент версия на закона може да застраши стотици хиляди работни места, създатели, бизнеси и изпълнители в Европа, както и всички техни служители.

Как бихте се чувствали, ако не можехте да намерите любимите си местни новини или специално съдържание въз основа на нещата, които ви интересуват.

Над 80 000 новинарски издатели по света получават трафик от Google. Отвеждаме хора до новинарски сайтове повече от 10 милиарда пъти на месец.

Проучване на Deloitte установи, че издателите са печелили средно между 0,04 и 0,08 евро от всяко посещение

В момента приемаме всякакво съдържание от големи и малки издатели. Това ви помага да откривате различни гледни точки и интересуващи ви теми от над 80 000 издатели.

Предложеният закон за авторските права ще изисква услугите за търсене да въведат лицензи, които може да ги принудят да започнат да избират кое съдържание да включат и кое не.

Това вероятно ще бъде от полза за по-големите издатели и ще ограничи трафика към по-малките, което ще затрудни намирането на аудитория и генерирането на приходи за малки, тяснопрофилирани или нови издания.

В резултат на това разнообразието от налични издатели онлайн може да стане много по-ограничено.

Какво прави Google по този въпрос?

Работим с политици, издатели и творци, за да предоставим препоръки за Директивата за авторските права, които да й помогнат да постигне истинската си цел – да защитава творчеството и журналистиката. Сред тях са:

услугите, които се стараят да защитават праводържателите, не трябва да носят отговорност за нарушаване на авторски права, без да получат предизвестие за това.

праводържателите и платформите трябва да работят заедно, за да идентифицират собствеността върху авторските права.

издателите трябва да имат свободата да избират как съдържанието им да се предлага онлайн.

член 11 цели да подкрепя качествената журналистика. За да се постигне тази цел, без това да се отрази на други издатели, в него трябва да има ясна дефиниция, която определя новинарското съдържание от издатели на новини.

Защо избрахме да се свържем с вас

Докато повечето хора чуят за въздействието на даден закон, често той вече е в сила. Надяваме се, че с предварителното започване на диалог можем да намерим по-добър път напред за всички.

Ще споделяме най-актуалната информация и ще ви държим в течение относно развитието на събитията, а оттук можете също да научите повече за възможните непредвидени последици за YouTube.

официално изявление на Google