Все по-често виждаме насилствено постигане на просветление

Един Дзен ученик отишъл в храм и попитал колко време ще му отнеме да постигне просветление.

„10 години“, отговорил Дзен учителят.

„Ами ако работя много над това и удвоя усилията си?“, попитал ученика.

„20 години“, отговорил отново учителят.

По един красив начин тази история описва парадокса на духовния път – колкото повече гоним просветлението, толкова повече то ни убягва.

Насилствено просветление

Духовността означава различни неща за различните хора. Но общото между всички форми на духовенството е целта към отдалечаване от привързването и вредните желания.

Много от най-прочутите мъдреци и философи споделят този мироглед.

Само когато се привържем към нещо или когато имаме прекалено желание да го притежаваме, ние можем да останем разочаровани, когато планът ни остане неосъществен.

Да постигнем насилствено просветление е да живеем в противоречие. Ако желаем да спрем да копнеем, тогава никога няма да се освободим от тези копнежи.

Психологическо консуматорство

Гръцкият философ Епикур класифицирал нещата в две разделения, „основни нужни“ и „неосновни нужди“.

Според него всичко, от което се нуждаем – всичко основно, може да бъде лесно осигурено.

А именно нещата, за които копнеем, но не ни трябват истински, ни носят най-много страдание, най-вече защото те са неизчерпаеми. Психолозите наричат тази концепция хедонистична адаптация.

Например, когато си вземем нов телефон не минава много време преди вълнението ни да се изчерпа и не започнем да гледаме екрана с отегчение. Ние сме способни да се адаптираме към всичко.

Същия вид хедонистична адаптация може да се появи и в измерението на ума ни.

Някои хора, които са против материализма и консуматорството, придобиват същите погрешни навици, срещу които се борят.

Но вместо да си вземат нови обувки, за да повишат самочувствието си те постоянно търсят някакъв нов вид учение или прозрение, за да се почустват цели.

Естествено няма нищо лошо в това да търсим ново знание, което да ни запълва с вълнение, но когато учим за духовния път трябва да сме внимателни.

Опасността идва от това вечно да живеем в бъдещето, търсейки следващата част от пъзела, чувствайки се вечно неудовлетворени, живеейки с илюзията, че „старото“ знание е безполезно.

Ако търсим просветлението прекалено усърдно, може да навлезем в един постоянен цикъл, който да ни попречи да постигнем истинска свобода в живота си тук и сега.

Източник: highexistence.com

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2019/2020 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.