Новини

Всеки човек има способността да предвижда бъдещето

Хората имат вродени умения да виждат в бъдещето. Засега науката го доказва само за събития, които се случват непосредствено след самото предвиждане, но може би това е само началото.

А може и да е обяснение на не докрай изучени феномени и заболявания като аутизма и шизофренията, например.

За да осмисли настоящето, мозъкът има нужда от бъдещето

Човешкият мозък има два вътрешни „часовника“, които предсказват непосредственото бъдеще. Единият от тях разчита на минали преживявания, докато другият борави с ритъма, но и двата са от решаващо значение за това как възприемаме света.

Тези вградени часовници позволяват на хората да знаят кога да натиснат педала на газта в автомобила, още преди светофарът да светне в зелено.

Връзката между двете отделни мозъчни функции и тяхната роля за предвиждане на непосредственото бъдеще бе направена от екип на Калифорнийския университет в Бъркли. Те доказаха, че нашите невронни проводници прогнозират предстоящите милисекунди.

„Независимо дали става въпрос за спорт, музика, реч или дори за отклоняване на вниманието, нашето изследване предполага, че преценката на времето не е единен процес.

Има два различни начина, по които правим временни прогнози и те зависят от различни части на мозъка.“ Поясненията идват от Асаф Бреска, един от водещите автори в изследването.

Личното ясновидство като причина за всяко едно действие

Това е напълно нова перспектива на въпроса кога и как човек решава да извърши каквото и да е било действие.

„Заедно тези мозъчни системи ни позволяват не само да съществуваме в момента, но и активно да предвидим бъдещето.“ В това е категоричен друг от авторите, Ричард Иври.

Нещо повече, оповестените резултати предполагат, че ако някой от тези невронни часовници се „повреди“, другият може да го замести.

Бихме могли да настроим неврологичните си дефицити при определяне на времето и нашето взаимодействие с него.

Аутизъм, шизофрения и грешки при предвиждането

Изучаването на процеса на „виждане“ какво предстои може да хвърли светлина и върху някои явления, свързани с аутистизма или шизофренията.

Английски екип от учени смята, че в някои варианти на двете заболявания се наблюдава именно проява на „грешки при предвиждането“.

Такива грешки се случват. Понякога мозъкът не може да обособи само един възможен вариант и изпраща информация за различни непосредствено предстоящи събития и движения.

При аутистите и шизофрениците от друга страна е възможно да получават халюцинации именно поради нарушения във функцията за „вътрешен тайминг“.

Мозъкът им обръща твърде много внимание на „предвижданията“. Влиза в режим на свръхзаетост, нуждае се от повторение и от сигурност какво точно следва.

За сметка на това не отдава нужното значение на факторите, които са извън него – така наречената реалност.

dailymail.co.uk