Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

ВСИЧКИ ВЕЛИКИ УМОВЕ СА ГРЕШАЛИ ПО ТОЗИ ВЪПРОС?

Въпросът за възрастта на Вселената все още тормози съвременната космология. Ако се доверим на проучванията на едни от най-великите учени на всички времена, знаем, че тя е на около 13.8 милиарда години.

В последното десетилетие двата алтернативни метода, които се прилагат в търсене на отговор на този въпрос, не съвпадат един с друг.

И всичко това въпреки те да са базирани на абсолютно еднакъв модел и уравнения и ето какво наистина означава научен дебат.

Конспиративните сайтове заговориха отново за живот в матрица. Категоричното отричане на матричен модел е голяма грешка и недостатък на научното изучаве на света, в който живеем.

Голямата грешка се повтаря.

Възможно ли е това да значи, че разбиранията ни за Вселената са фундаментално грешни?

Откриването на гравитационните вълни, които се причиняват от сливането на черни дупки и неутронни звезди е едно от големите постижения на астрономията през последните години и може да се окаже ключ в решаването на загадката за възрастта на Вселената.

Такова поне е мнението на учените Хсин Чен от Харвард,  Мая Фишбах и Даниел Холц от Чикагския университет.

Ролята на гравитационните вълни

Те твърдят, че новото откритие ще им помогне поради възможността да се събира информация и да се води статистика. Това ще принуди учените да преработят вече съществуващите модели.

Силата на гравитационните вълни е мярка, която показва и дистанцията на своя първоизточник.

Доктор Чен и екипът й извършват симулации чрез 90,000 сливания на черни дупки и неутронни звезди, като вземат под внимание свойствата на галактиката, където протичат тези процеси.

Силата на гравитационните вълни зависи от ъгъла на наклон, под който се наблюдава сливането.

Учените вярват, че до 5 години този метод ще стесни периметъра за възрастта на Вселената до точност с 2% отклонение, а до 10 години то ще падне до 1%.

Очаква се в близките години да бъдат засечени още 50 подобни катаклизми, които да създадат гравитационни вълни.

Учените са на мнение, че това е достатъчно, за да се съберат необходимите данни и да се даде окончателен отговор на дългоочаквания въпрос.

От своя страна критиците на тази парадигма поглеждат все по-убедително към концепцията изказана от Илън Мъск за живот в саморегулираща се матрица.

dailygalaxy.com

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.