Здраве

Всичко, което е добре да знаем за битката на хората с коронавируса

Коронавирусът или накратко – COVID-2019, се превърна в сериозно предизвикателство за цялото човечество, политически системи и стари модели на управление.

Цените на петрола падат, фабриките за производство на оборудване са спрени. В глобалната икономика има забавяне. И всичко това заради коронавируса?

Има много различни коронавируси, но COVID-2019 (вирусът от семейството на коронавирус) в момента е най-опасен, тъй като човечеството все още не е разработило ваксина срещу него и разпространението му е изненадващо бързо.

Днес учените са разработили няколко вида и се занимават с тестването им, но в бъдеще ще е необходимо те да докажат своята ефективност върху животни, а след това и върху хора.

Антивирусно лекарство за справяне с COVID-2019 ще се появи едва в средата на 2021 г. – и това е според най-оптимистичните прогнози.

Риалити в световен мащаб

В интернет има много различни страници, които показват броя на случаите в реално време. Добре е да знаем, че тези „броячи“ работят на базата на данни, публикувани от различни страни веднъж на ден.

Не е възможно точно да се прецени броят на пациентите, може би някой е болен вкъщи и смята, че има грип или пък се намира там, където не може да се обърне към лекар.

Битката с вируса се превърна в световна новина за броени дни и в момента всички медии отразяват на живо борбата срещу пандемията.

Едно риалити с най-много зрители в световен мащаб. Какво става в Африка, обаче, е трудно да се каже. Информацията от континента е често неточна и едва сега се отчитат грешки в комуникацията.

Америка се самоизолира, а Китай печели овации по целия свят. Няма страна, която сериозно да се бори с пандемията и да не е потърсила помощ от китайското правителство.

Междувременно общият брой на заразените в Китай с коронавируса Covid-19 достигна 81 171, като през последните 24 часа са регистрирани 78 нови случая. Броят на смъртните случаи пък се увеличи със 7 и достигна 3 277.

Националната здравна комисия на страната (NHC) посочи, че в китайската провинция Хубей, от където тръгна заразата с коронавирус е отчетен само един случай през последните 24 часа.

Маските не са това, което са

За съжаление, маската няма да ви помогне в борбата с коронавируса. Това твърди СЗО.

Най-вероятно няма, тъй като не приляга плътно към лицето и освен това не спира микрочастиците на вируса. Много по-ефективно е, ако маската се носи от заразен с коронавирус, а не от някой, който иска да се защити.

Но най-добре е да използвате респиратор – той приляга плътно към лицето. Най-неефективният респиратор е с 30% по-ефективен от обикновената маска. И дори в този случай съществува риск от инфекция.

Не се приближавайте прекалено близко до хората, избягвайте обществени места и всичко ще бъде наред. Правете го дискретно и с уважение към човека, с който се разминавате. Утре може той да е вашият спасител.

Защо вирусът не „харесва“ децата?

Коефициентът на заболели деца наистина е малък. Деца под 15 години са по-малко податливи на новия вирус по необясними причини.

Вероятно тялото им реагира различно на COVID-2019, така че това тепърва има да се изследва от науката. Разбира се, трябва да се вземат мерки, защото съществува риск от заразяване и при тях.

Семейството на короната

Коронавирусите са семейство вируси. Общо 37 вида са включени в него и най-известният и опасен днес е Wuhan COVID-2019, който обикновено се нарича „нов коронавирус“.

И когато днес става дума за коронавирус, лекарите го означават като най-бързо разпространяващ се.

Първите съобщения за COVID-2019 се появиха в Китай на 31 декември 2019 г. в Ухан, където живеят 12 милиона души, а първите клинични прояви на вируса при пациенти възникнаха на 8 декември.

Причината за появата на вируса още е спорна въпреки, че теориите за змии и прилети изядени от катайците заляха интернет. Учените от Китай може и да знаят причината, но хипотезата зараза от мръсна храна, змии и прилети за сега е удобна.

Защо се нарича коронавирус?

Всичко е много просто. На външната страна на вируса се откриват израстъци, които са много подобни на малки корони. Резултатът е, че е получил много зловещо име.

„Вирусът с короната“ сега е основното, за което говорят всички медии, а пък като добавим и конспиративните теории нещата стават още по-страшни.

Интересен факт е, че в Китай вирусът не се разпространява повече. Всички нови забобели, което са много малко са завърнали се от чужбина или поне така официалните власти твърдят.

Животните и вирусът

Животните са способни да се заразят с коронавирус, но вероятността те да го предадат на хората се доближава до нула.

Преди време в Хонконг бе регистриран първият случай на коронавирусна инфекция от куче. И новината обиколи света.

Оказа се, че животното е имало нисък процент на инфекция и няма доказателства, че домашните любимци могат да разпространят болестта.

Хората и вирусът

Ограничителните мерки наложени в Китай се оказаха една от най-силните превенции в борбата с коронавируса. Само и единствено ограничаването на срещите между хората спира разпространението.

Факт е, че китайските власти се справят с кризата, въпреки критиките за диктатура и зловещи мерки спрямо хората. Но я си представете милиард заразени китайци? Как би реагирал тогава света не е ясно.

Много психолози предполагат какво ще се се случи с психичното ни състояние, но към този момент се забелязва проява на колективен разум.

Разбира се ще се намерят и критици, но битката с пандемията е отговорност преди всичко на всеки от нас. Да бъдем съпричастни, мислещи и неподатливи на паника е най-важното към днешна дата.