Здраве

Втора много по-унищожителна вълна на епидемията от коронавирус

Очаква ни втора, много по-унищожителна вълна на епидемията от коронавирус, предупреждават германски учени.

„Същото беше и с испанския грип.“

Твърде рано е за оптимизъм в кризата с коронавируса, предупреждават двамата германски учени с висока доза на страх от ставащото.

Според техните преценки, втората вълна на епидемията може да се окаже много по-унищожителна от първата. И това не е само прогноза.

Вирусологът от берлинската клиника „Шарите“ Кристиан Дростен и епидемиологът Михаел Майер-Херман предупреждават, че ако ограниченията, въведени заради коронавируса, бъдат облекчени прекалено рано, има голяма вероятност от втора вълна на епидемията в цял свят.

И тази втора вълна може да развие неочаквана мощ

В интервю за „Тагесшпигел“ Майер-Херман обяснява, че при коефициент на репродукция 1 – тоест, когато един болен заразява само един друг човек, за създаването на т.нар. стаден имунитет биха били необходими цели 25 години.

Затова ученият пледира за поддържането на строги ограничителни мерки, с които вирусът да бъде „пресушен“.

В противен случай, твърди Майер-Херман, ще трябва да живеем с ограниченията още дълго време.

„В момента, в който разхлабването на ограничителните мерки надмине определена граница, отново ще се сблъскаме със силно разрастване на заразяванията“, предрича епидемиологът.

В този случай, според него, ще се повторят ситуации като тези в Италия или Ню Йорк и тогава по принуда отново ще се стигне до пълна парализа на обществения живот.

Вирусологът Кристиан Дростен също се опасява, че разхлабването на мерките в Германия може да доведе до драстично увеличаване на броя на заразените.

Пред „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ ученият казва, че броят на заразените, които се лекуват в берлинската болница „Шарите“, от седмици насам нараства, а интензивните отделения постепенно стават все по-пълни.

„Това развитие буди загриженост“,

казва вирусологът и предупреждава, че ако коефициентът на репродукция отново се вдигне над 1, епидемията може да се разрази с нова и много по-унищожителна сила.

Списание „Фокус“ цитира и тези думи на Дростен: „Това са развития, до които ще се стигне почти неизбежно. Това не са някакви спекулации. Наистина очаквам да се стигне дотам“.

При такова стечение на обстоятелствата болниците в Германия могат да се окажат силно претоварени. „Толкова претоварени, колкото сега не можем да си представим“, добавя Дростен.

Вирусологът твърди, че тази опасност е съвсем реална и дава за пример испанския грип, разразил се през 1918 в края на Първата световна война.

И тази епидемия плъзва първоначално само на отделни места, после, през летните месеци, отслабва, включително и поради въведените карантинни мерки, но продължава да тлее под повърхността.

Така се стига до втората вълна на епидемията, която отнася повечето от десетките милиони жертви.

източник