Здраве

ВВС съобщи: Лекарството е евтино и широко достъпно

Медикаментът дексаметазон, който е от групата на глюкокортикостероидите, се оказва първото животоспасяващо лекарство при тежко болни пациенти с коронавирус.

Лекарството е евтино и широко достъпно

Според британски изследователи намалява риска от смърт с една трета при пациенти на апаратна вентилация, а при тези на кислород с една пета, съобщи BBC.

Лекарството е част от най-голямото в света изпитване на съществуващи лечения дали са ефективни срещу коронавирус.

Според изследователите ако лекарството е било ползвано във Великобритания от началото на пандемията, до 5000 живота е можело да бъдат спасени.

Тъй като е евтино, то може да бъде от полза и в по-бедните страни, които се борят с голям брой пациенти с Covid-19.

Според британските експерти

нискодозовото лечение със стероиди е основен пробив в борбата срещу смъртоносния вирус.

Около 19 от 20 пациенти с коронавирус се възстановяват без да бъдат приети в болница.

От тези, които са приети в болница, повечето също се възстановяват, но някои може да се нуждаят от кислородна или механична вентилация. Това са високорисковите пациенти, за които изглежда, че дексаметазон помага.

Лекарството вече се използва за намаляване на възпалението при редица други състояния и изглежда, че спомага за спиране на някои от пораженията, които могат да се получат при свръхотговор на имунната система докато се опитва да се пребори с коронавируса. Свръхреакцията на тялото се нарича цитокинова буря и тя може да бъде смъртоносна.

В проучването, ръководено от екип от Оксфордския университет

на около 2000 пациенти в болница е бил даден дексаметазон и резултатите им са сравнени с тези на повече от 4000 други, които не са приемали лекарството.

За пациенти на апаратна вентилация приемът на лекарството намалява риска от смърт от 40% до 28%. За пациенти, нуждаещи се от кислород, медикаментът намалява риска от смърт от 25% на 20%.

„Това е единственото лекарство досега, за което е доказано, че намалява смъртността и я намалява значително. Това е голям пробив“, коментира главният изследовател проф. Питър Хорби.

„Има ясна полза. Лечението с дексаметазон е до 10 дни и струва около 5 паунда на пациент. Значи по същество спасяването на живот струва 35 паунда. Това е лекарство, което е достъпно в световен мащаб.“

Според Ландри когато е подходящо на пациентите в болница лекарството трябва да се дава незабавно, но хората не трябва да го купуват, за да се самолекуват вкъщи.

Дексаметазон изглежда не помага на хора с по-леки симптоми на коронавирус – тези, които не се нуждаят от помощ при дишането си.

Резултатът от изследването

Тестването на съществуващи терапии за лечението на коронавирус тече от март. То включваше хидроксихлорохина срещу малария, който впоследствие беше изваден на фона на опасенията, че увеличава смъртните случаи и сърдечните проблеми.

Друго лекарство, срещу Ебола – ремдесивир, което изглежда съкращава времето за възстановяване за хора с коронавирус, вече се предлага от Британската здравна служба (NHS).

Дексаметазон се използва от началото на 60-те години на миналия век за лечение на широк спектър от състояния, като ревматоиден артрит и астма.

Половината от всички пациенти с Covid-19, които се нуждаят от апаратна вентилация, не оцеляват, така че намаляването на риска от смърт с една трета е от огромно значение.

Лекарството се прилага интравенозно при интензивно лечение и под формата на таблетки за по-слабо болни пациенти.

Засега единственото друго лекарство, за което е доказано, че е от полза за пациенти с Covid-19, е ремдесивир.

Доказано е, че то намалява продължителността на коронавирусните симптоми от 15 дни на 11, но няма достатъчно доказателства дали намалява смъртността. Освен това за разлика от дексаметазон, ремдесивир е ново лекарство с ограничени доставки и все още неясна цена.