Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

ВЗЕХА НА ПОДБИВ НАСА ЗАРАДИ НОВИ СНИМКИ ОТ МАРС

Сондата „ИнСайт“ е разгънала своите слънчеви панели и е премахнала запрашените предпазни филтри на своите камери. НАСА от своя страна публикува първото качествено изображение от равнината, където кацна апаратът.

„ИнСайт“ разполага с два слънчеви панела, всеки с кръгла форма и диаметър от 2,2 метра. Астрофизиците споделят, че светлината на Марс е много по-слаба, отколкото на Земята, но сондата е конструирана да бъде изключително икономична и ефективна.

Основната мисия на сондата е да проучи сеизмологията на Марс, съставът на нейното ядро и да отговори на въпроса – има ли подпочвени води на Червената планета. За целта „ИнСайт“ ще изкопае дупка с дълбочина от 5 метра и ще вземе проби от нея.

Научните инструменти обаче ще заработят след около 10 седмици, а големите новини от Марс се очакват през 2019 година.

Междувременно от НАСА обявиха, че пилотиран полет до Марс най-вероятно ще бъде осъществен през 30-те години на този век.

Първо обаче трябва да бъде създадена инфраструктурата за подобна експедиция, заяви директорът на агенцията Джим Брайдънстайн, цитиран от ТАСС.

Ръководителят на американското космическо ведомство направи тази прогноза по време на пресконференция, свързана с успешното кацане на космическия апарат „ИнСайт“ на Марс.

Междувременно вълна от неодобрение заля мрежата заради публикуваните снимки от НАСА. Ето и част от коментарите на интернет зевзеци.

Коментарите в интернет

Марс бил жълт на точки, нали е червен.Сянката на МАРС от какво е? Една камера на монтирали да снима как лети до Марс и как каца. Анимация за възрастни – 30 милиарда на година.

Кой гамен написа текста към снимката от НАСА? „Хубаво качество“?!? Какво е „хубаво“ качество? Глупендери неграмотни!

В тубата има клипче на сондта, която ще пробива. Накратко е просто един ротационен чук. Не задравяй, че почвата там на места е доста по мека, но честно казано 4-5 метра си звучи внушително.

Я тука някой „професор“ да обясни как се каца на планета без въздух с парашут.

„Атмосферата на Марс е изключително рядка: повърхностното ѝ налягане е едва 750 Pa или 0,75%, тоест 133 пъти по-малко от атмосферното налягане на Земята, измерено на морското равнище“… да има „Въглероден диоксид 95,32% , Азот 2,7%, кислород 0,13%“ – но е в нищожно малки количества и не може да помогна за кацане с парашут.

НН/2018

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.