Съзнание

WannaCry разплака света за 1 милиард долара. Предстоят нови атаки

Зловредният софтуер „УонаКрай“ е поразил между 200 и 300 хил. компютърни системи в не по-малко от 150 страни в света. Съвкупните щети в световен мащаб от вируса „WannaCry“ са достигнали нива от $1 млрд. Това става ясно от данни на американската компания KnowBe4. Фирмата е специализирана в кибербезопасността и е цитирана от изданието McClatchy и Bloomberg.

„Предполагаемата щета, нанесена от WannaCry за първите четири дена, отчитайки вредите, нанесени на редица крупни организации по целия свят, е надхвърлила $1 млрд.“Това коментира изпълнителният директор на KnowBe4 Стю Сюверман.

Общата оценка е съставена от директните финансови загуби в резултат на изплащането на искания от хакерите своеобразен откуп. Като също така са калкулирани и загубите, причинени от компрометиране на данни, забавяне или спиране на производството, съдебни разходи, нанесен репутационен ущърб и др. Експертите не изключват подобни атаки да има и в бъдеще.

Безпрецедентната хакерска атака бе извършена на 12 май, като засегна хиляди компютри от не по-малко от 150 държaви. Вирусът „WannaCry“ се възползва от пролука в сигурността на операционните системи Windows. На екрана на потребителя се появява съобщение, блокиращо достъпа до данни, като в замяна на възстановяването му се изисква заплащане на сума, варираща от $300 до $600 в биткойн валута.