Защо най-популярните интелигентни хора са атеисти?

От Стивън Хокинг до Алън Тюринг, много от най-интелигентните хора в света са атеисти. С надеждата да разберат връзката между интелигентността и религията, изследователи създадоха модел, основан на историческите доказателства и ново проучване, съобщава Дейли Мейл.

Констатациите сочат, че религията трябва да се разглежда по-скоро като инстинкт, докато интелигентността е способността да се издигаме над инстинктите.

Изследователи от Института за социални изследвания в Улстър и Университета в Ротердам проявяват интерес към разбирането дали религията е нещо, което еволюира или е инстинктивно. Така екипът създава модел, който се опитва да обясни защо интелигентният ум асоциира религията като нещо негативно. Моделът на учените се основава на идеите на еволюционния психолог Сатоши Каназава. Този принцип показва, че човешкото поведение винаги ще бъде някак закотвено в средата, в която се развива.

Изследователите твърдят, че религията трябва да се разглежда като отделна развита област или инстинкт, докато интелектът позволява на хората да надмогват инстинктите си. Издигането над инстинктите е продуктивно, защото помага на хората да решават проблемите си.

Изследователите също проследили и връзката между инстинкта и стреса. Те предполагат, че интелектът помага на хората по време на стресови ситуации да преодолеят инстинктите и емоциите си.

Учените смятат, че хората, които са привлечени от неинстинктивното потенциално са по-добри в решението на проблеми. Димитри Ван дер Линден, съавтор на изследването, добавя: „Това е важно, защото в една променяща се околна среда способността за решаване на проблемите ще се свързва с нарастване над нашите инстинкти, което ни привлича към еволюционни несъответствия“.

НП/ Дейли Мейл

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2019/2020 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.