Новини

Защо Луната не може да бъде заселвана?

Астрономи разбраха защо спътника на Земята не може да бъде заселван от хора. Луната е бомбардирана от метеорити със 100 пъти по-голяма честота, отколкото са смятали учените досега. Това установиха американски изследователи от щата Аризона и от Корнуелския университет.

Такива метеоритни дъждове представляват заплаха за евентуални космически селища. Астрономите проучиха снимки от лунната повърхност, получени с помощна на автоматичната междупланетна станция Lunar Reconnaissance Orbiter. От 2009 година камерата на апарата е направила около 1 милион изображения с висока резолюция. Върху 14 000 фотографии са били заснети едни и същи участъци, което позволява да се направи сравнителен анализ.

Релефът на лунната повърхност търпи промени постоянно
Релефът на лунната повърхност търпи промени постоянно

Учените открили 222 наскоро сформирани кратери, чийто диаметър варира до няколко десетки метра. А това доказва, че на Луната постоянно падат метеорити. Астрономите открили също 47 000 промени в релефа на лунната повърхност, възникнали от парчета разтопени породи. Те са получени от удара на метеоритите с повърхността.

Според изследователите метеоритните дъждове вдигат голямо количество лунна прах, която след бавно се отлагат обратно. Това означава, че следи от астронавти на САЩ, кацнали на планетата, ще изчезнат много по-бързо, отколкото се предполагаше досега.
Източник: Бгнес