Новини

WikiLeaks публикува нови поверителни документи на ЦРУ

Сайтът WikiLeaks публикува нова част от пакета тайни документи на ЦРУ. Те са под наименованието Vault 7. Предишните огласени документи бяха наречени Dark Matter и разпространени на 23 март. Те описваха начините, по които устройствата на Apple могат да бъдат хакнати и заразени. Научавайки за това, компанията коригира пролуките в системата си.

Сътрудниците на сайта съобщават, че новата публикация, наречена Marble, съдържа 676 файла. Посочва се, че Marble замаскира части от текстове на вредни програми на ЦРУ, от които се вижда, че именно агенцията стои зад създаването на вирус или извършването на хакерски атаки. Тези данни остават скрити от експертите и антивирусните компании, посочва WikiLeaks.

По този начин ЦРУ може да обвини другa страна за действията си. Документа показва, че към програмата могат да бъдат добавяни и чужди езици, като така се създава опасността действията да бъдат предписани на чужда държава.

За последно хакерското средство е било използвано през 2016. Уикилийкс ще работи с компании, за да се справят с хакерските методи на ЦРУ.

Marble се използва главно за прикриване на данни и не води до уязвяване на програмната сигурност, посочва WikiLeaks.

НП/ РТ