Ярка луна ще затрудни наблюдаването на персеидите. Кога ще ги видим отново?

Ярка луна ще затрудни наблюдаването на метеорния поток Персеиди тази вечер. Удачен вариант е да се изчака до 18-20 август, когато фазата на луната ще е намаляла. Това каза за Агенция „Фокус“ Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН.

„Персеидите са най-активният метеорен поток през лятото. Интензитетът му варира между 120 и 150 метеора на час, но има условия, които леко затрудняват наблюденията. Такива са налични тази година. Луната в момента е само пет дена след пълнолунието на 7 август, което означава, че все още е преди последна четвърт. С други думи, тя е все още ярка, а когато има ярка луна, в небето се получава един светъл фон, който пречи да бъдат забелязани най-дребните метеори, каквито всъщност са повечето персеиди. Затова метеорните наблюдения винаги се съобразяват с фазата на луната. Когато тя е пълна или близка до фаза пълнолуние, наблюдаването е много трудно“, каза още Маркишки.

Той уточни, че въпреки че максимумът на метеорния поток Персеиди до 18 август ще е отминал, тогава ще са активни още няколко потока, които ще се застъпят във времето. „Такива например са йота-аквариди, персеиди и оригиди, които са слабо интензивни – всеки с до 8 метеора на час. Но понеже са заедно, ако човек излезе около тези дати в ясна и безлунна нощ, би следвало да може да види около 30 метеора на час. А това е доста интересно предвид факта, че метеорите, долитащи от аквариди, застигат Земята по нейната орбита, навлизат по-бавно в нея и са по-бавни, ярки и с жълтеникъв цвят, което ги прави и по-атрактивни“, обясни Маркишки.

НП/ Фокус

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.