Новини

За първи път – ето как реално изглежда черна дупка

Астрономи заснеха първата снимка на черна дупка

Нейният диаметър е 40 милиарда километра – 3 милиона пъти по-голяма от Земята – и е описвана от учените като „чудовищна“.

Черната дупка се намира на 500 трилиона километра от нас и бе заснета от мрежа, изградена от 8 телескопа, позиционирани в различни части на света – Телескоп Хоризонт на събитията.

Повече за мащабната програма можете да прочетете тук.

По информация на професор Хейно Фалке,

който дал идеята за експеримента, черната дупка се намира в далечната галактика M87, намираща се на 53 милиона светлинни години.

„Това, което виждаме е по-голямо от нашата слънчева система. Масата на черната дупка е 6,5 милиарда пъти по-голяма от тази на Слънцето. И според нас е една от най-масивните черни дупки, които съществуват. Тя е абсолютно чудовище, шампион в тежка категория сред черните дупки във Вселената.“

Снимката показва невероятно ярък „огнен пръстен“, както го описва професор Фалке, обграждащ съвършено кръгла тъмна дупка.

Яркият ореол

около нея е причинен вследствие на свръх нагорещен газ, повечето от който бива погълнат от черната дупка.

Неговите частици се движат със скорост, близка до тази на светлината.

Светлината е по-ярка от всичките други милиарди звезди в галактиката взети заедно.

Това е и причината учените успешно да заснемат черната дупка, въпреки огромното разстояние.

M87
Галактиката M87

От години астрономите подозират,

че в центъра на M87 има супер масивна черна дупка. За това подсказва цветовете на снимката.

Черният център не е черна дупка. Той индикира наличието на много на брой звезди, струпали се в сравнително малко пространство и движещи се с невероятна скорост.

Заснетата черна дупка изключително много се доближава до това, което учените знаеха на теория. Но също и холивудските режисьори.

Image result for interstellar black hole

Така бе представена черна дупка във филма „Interstellar“. На теория така би изглеждала тя ако бяхме много по-близо до нея.

Доктор Зири Йоунси, част от екипа провел експеримента, каза:

„Невероятно е, че наблюдаваме нещо, което толкова много наподобява откритията, направени чрез теоретични изчисления. Изглежда Айнщайн отново е прав.“

BBC