Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Забавлявайки се до смърт – краят на съвременното общество?

Забавлявайки се до смърт“ е книга на професор Нийл Постман от 1985 година. Идеята за книгата идва след лекция, която той изнася на панаира на книгата във Франкфурт през 1984.

Related image

Там той участва в дискусия върху книгата Джордж Оруел, „1984„, и съвременния свят. В увода на своята собствена книга Постман пише, че съвременният свят е по-добре представен в книгата на Олдъс Хъксли, Прекрасният нов свят.

Image result for brave new world aldous huxley

В нея обществото е подтиснато и манипулирано чрез пристрастяването му към забавлението. Докато в книгата на Оруел то е под контрола на тоталитарната държава.

Оруел срещу Хъксли

Това, от което се страхувал Оруел, са тези, които ще забранят книгите. Това, от което се страхувал Хъксли, било, че няма да има причина книгите да бъдат забранени, защото няма да има кой да ги чете.

Оруел се страхувал от тези, които ще ни забранят достъпа до информация.

Хъксли се страхувал от тези, които ще ни дадат прекалено много информация, свеждайки ни до пасивност и еготизъм.

Оруел се страхувал, че истината ще бъде скрита от нас. Хъксли се страхувал, че истината ще бъде удавена в море от ирелевантност.

Оруел се страхувал, че ще се превърнем в общество на пленници. Хъксли се страхувал, че ще се превърнем в тривиално общество, чието съзнание е обладано от незначителни неща.

Както Хъксли пише в „Прекрасният нов свят„, гражданските либертарианци и рационалисти, във вечна битка срещу тиранията, „не обърнаха внимание на безкрайния човешки апетит към развлечението.“

В „1984“ хората биват контролирани чрез причиняването на болка.

В „Прекрасният нов свят“ хората биват контролирани чрез удоволствието.

Накратко, Оруел се страхувал, че това, което мразим, ще доведе и до нашия край, докато Хъксли се страхувал, че това, което обичаме, ще доведе до този резултат.

Според Постман, Хъксли е бил прав. Какво мислите вие? Накъде сме се запътили?

highexistence

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2019/2020 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.