Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

ЗАГАДЪЧЕН АРТЕФАКТ от Вологда стана още по-загадъчен

Преди пет години във Вологда, при градски разкопки, беше открит старинен каменен предмет. Той прилича повече на някакъв механизъм или по-точно – на част от механизъм.

С размерите си на кибритена кутийка, този артефакт веднага привлича вниманието на много археолози и специалисти-историци.

Той бил намерен в културния слой на XVIII век, но учените веднага направили предположение (и  то основателно), че тази странна вещ има доста по-древен произход.

Както уточни археологът Наталия Василиева, уникалността на тази находка се е заключавала даже в това, че във Вологда никога не са намирали нищо подобно.

Но странното е, че във вестникарска бележка с петгодишна давност се казва, че загадъчният артефакт скоро ще бъде изпратен в лаборатория.

Там изследователите, с помощта на съвременни средства и прибори, ще определят неговата точна възраст и предназначение.

За загадъчния вологодски артефакт днес знаят малцина – това го прави още по-загадъчен.

Още повече, че днес никой не знае къде е тази странна археологическа находка, от която са останали само снимки.

Често неудобните артефакти, които не се вписват в рамките на общоприетата концепция за развитието на човешкото общество и измислената от някого история, просто изчезват.

Най-вероятно остават в частни колекции. Това е изгодно за тези музеи и безопасно за ортодоксалните учени, то устройва и властимащите.

Както се казва, така всички са доволни. И само любопитните независими изследователи продължават да се вълнуват и възмущават, но никой не им обръща внимание.

Езорейтер

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.