Загадъчна гигантска дупка се появи на Марс

Ние знаем всичко за почвата, географията и дори местата, където водата в даден момент най-вероятно е текла свободно на повърхността на Червената планета. Но това не е всичко и то озадачава силно всички учени.

Има едно място в южното полукълбо на Марс, което не дава мира на учените и остава сериозна загадка. Това е огромна масивна яма и никой няма обяснение как и защо се е появила там.

Намира се в района на планетата, наречен „Швейцарско сирене“, благодарение на своите ледови полета – направени от въглероден диоксид, а не от H2O – ямата е объркваща по няколко причини.

Първо, защото според учените няма признаци, че е причинена от удар, и няма добре определено поле за отломки.

Ако наистина е кратер, причинен от астероид, който е ударил планетата, голяма част от следите отдавна са изчезнали.

Другата теория е, че ямата може да е просто вдлъбнатина в терена, причинена от колапс от вътрешността.

Ако случаят е такъв, причината може да бъде всякаква, включително течаща вода или дори лава под повърхността на Марс.

Потвърждение на това може да бъде направено чрез изучаване на обекта в близост. Но за съжаление роувърите, които в момента се движат по повърхността на планетата, не са в състояние да стигнат до мястото.

Може би загадката скоро ще бъде разрешена, но до какви изводи ще доведе отговорът предстои да разберем.

Едно е ясно – независимо колко много информация имаме като човешки вид за Червената планета, неизвестните остават много повече.

НП/2018

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.