Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

ЗАГАДЪЧНИТЕ ОБСТОЯТЕЛСТВА ОКОЛО УБИЙСТВОТО НА ЛЕНЪН

През 1980 г. датата 8 декември е белязана завинаги, защото на този ден Марк Дейвид Чапман убива идола на милиони хора по света – Джон Ленън.

Загадъчните обстоятелства

Изминаха 38 години откакто Джон Ленън беше застрелян. Убиецът му през цялото това е в затвора.

Това обаче далеч не означава, че всички въпроси около трагичното събитие са получили своите отговори.

На 8 декември той застава на пост пред дома на Джон Ленън и Йоко Оно в Ню Йорк. Бившият „бийтълс“ дори му дава автограф няколко часа преди да намери смъртта си от неговата ръка.

Още тогава пистолетът е бил в джоба на Марк, но страхът го е накарал да изчака по-удобен момент.

Намира го вечерта на същия ден, когато Ленън се прибира сам в дома си, а Чапман го напада в гръб. Четири куршума пронизват британската легенда и отнемат живота му моментално.

След стрелбата Марк Чапман не се опитва да избяга. Той остава до трупа и се съсредоточава над книгата, която чете.

Тя не е коя да е, а „Спасителят в ръжта“ на Селинджър. Той е обсебен от тази книга така, както е бил обсебен и от Ленън.

Освен желанието му да остане в историята и името му да се прочуе по целия свят, Чапман дава и друго обяснение на поведението си.

Бидейки ревностен християнин, той се е възмутил от култовата реплика на Ленън, че Бийтълс са по-известни от Исус Христос.

Именно когато е чул това изказване на Джон Ленън, Марк е решил, че трябва да го убие.

Малко известни факти

Чапман е планирал след убийството на Ленън да застреля и себе си. Страхът от смъртта и желанието за живот все пак се оказват по-силни от психопатията му и той не успява да се самоубие.

Съпругата на Марк, с която е сключил брак 18 месеца преди убийството, е знаела за плановете му, но не ги е приемала ная сериозно.

Тя така и не се отказва от него и до днес го посещава в затвора.

Убиецът на рокендрол легендата сам определя себе си като социопат. Той признава, че не съчувства на сина или на съпругата на своята жертва. Не е изпитал милост и към самия Джон Ленън.

Единственото, което е искал е да го убие, за да се превърне в „някой“.
Целта му била да загуби своята анонимност и целият свят да научи името му.

Първият човек, който пристига на местопрестъплението след стрелбата е охранител на кооперацията, в която Джон и Йоко живеят. Той се доближава до Чапман и му задава въпроса „Знаеш ли какво направи?“.

Конспиративни теории

Разбира се, алтернативни версии на случилото се има и много хора вярват в тях. Основната конспирация, която има верни поддръжници и до днес, гласи, че американското правителство е виновно за атентата.

Самият Джон Ленън е вярвал, че властта го следи и шпионира. Той отправя силни антивоенни послание и целият му живот днес може да се нарече „социален пърформанс“.

Това без съмнение насочва вниманието на властта към него, но толкова ли е бил влиятелен, че да се наложи да бъде отстранен?

Факт е, че президентът Ричард Никсън прави неуспешен опит да депортира Ленън. Дали е спрял с опитите си да го неутрализира само с този неуспешен акт?

ФБР, ЦРУ или друга държавна агенция ли е била изпълнител на коварния план? Има ли откраднати дневници и писма от жилището на Джон Ленън?

Това са въпроси, които 38 години не спират да вълнуват обществеността. Вероятно завинаги ще останат само в сферата на конспирациите.

Защото на всяко следващо изслушване Марк Чапман поддържа първоначалната си версия. Няма защо да бъде образувано ново разследване.

Въпреки това има хиляди души по света, които вярват, че Марк е трениран от ЦРУ. Те се кълнаят, че убиецът е само пионка в ръцете на кукловодите.

Убедени са дори, че е жертва на промиване на мозъка и сам не осъзнава какво е извършил, нито защо.

НП/по материали на nypost.com и ranker.com

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2019/2020 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.