Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Загадъчните тайни заклинания в „Книгата на Тот“

Твърди се, че Книгата на Тот съдържа тайни заклинания. Едно от тях позволява на читателя да разбере речта на животните, а друго − да възприема самите богове.

Според легендата, който чете написаното в книгата ще получи средства да разгадава тайните и да владее земята, морето, въздуха и небесните тела.

Една от най-загадъчните книги, споменавани някога в историята на човечеството, е Книгата на Тот − свещена и тайнствена книга на древните египтяни, написана от древен бог.

Тя съдържа текстове, написани от древния египетски бог на писането и знанието. Те включват текстове, за които се твърди, че са от древни автори и магическа книга.

Книгата на Тот се появява фрагментирана в различни папируси, отнасящи се до втория век на Птолемейския период. Цитирана е за пръв път в папирус, публикуван в Париж в края на осемнадесети век. Той описва неуспешен опит да се убие фараон посредством заклинания, взети от Книгата на Тот.

Съществуват различни версии, въпреки че компилациите са довели до възстановяването на обща история за всички тях: основно диалог между двама събеседници − бог Тот и ученик, който „се стреми да знае“.

Литературната рамка може да бъде сравнена с гръцките херметични текстове, които също съдържат диалози между Хермес-Тот и неговите ученици. Наличието на някои текстове от преди първия век, обаче, я поставя преди първите гръцки херметически философски текстове.

Мането (древен египетски свещеник) твърди, че Тот е написал 36 525 книги. Измислената Книга на Тот се появява в древна египетска история от Птолемейския период, която говори за смелия древен египетски принц, наречен Неферкаптах. Той решил да възстанови Книгата на Тот, скрита в дълбините на Нил.

Историята е предназначена да отрази древното египетско вярване, че знанието на боговете не е предназначено за обикновените хора. Фрагменти са открити в Берлин, Париж, Виена, Флоренция, Копенхаген и Ню Хейвън.

Църковният отец Климент Александрийски, в шестата книга на своята творба „Стромати“, споменава 42 книги, използвани от древните египетски свещеници. Заклинанията така и не са ясно вербализирани или поне няма открит достъп до тях, но те съществуват.

Според него те съдържат „цялата философия на египтяните“. Всички тези книги са написани от Хермес (древен гръцки бог, когото гърците оприличават на Тот, като твърдят, че са един и същи бог, защото имат сходни качества).

НП 2017

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.