Новини

Загадъчните вкаменелости, които науката не може да обясни

Много от по-загадъчните вкаменелости досега са обяснени, но някои от тях остават пълна загадка. Това са теориите за гиганти, изчезнали хора, кактуси на морското дъно и дори вкаменелости от Космоса.

ALH84001 (марсианска бактериална вкаменелост)

Безброй много научно-фантастични истории се въртят около живота на Марс. Някои псевдоучени са намерили „доказателство“ за живот на планетата в странни марсиански скални образувания.

Учените приемат сериозно възможността за живот на Марс и всъщност, може да имат доказателства за тайнствения метеорит, известен като ALH84001.

Малкият метеор паднал на Земята през 1984г. След голям брой проучвания, учените стигнали до шокиращо заключение. Метеорът е от Марс и е на 4,1 милиарда години. По-шокиращото било, че в него имало нещо, което приличало на вкаменени бактерии.

Оттогава учените водят спорове относно произхода на скалата. Изглежда, че в нея има вградени бактерии, но по-нататъшното проучване се оказа неубедително.

Това, което прави ALH84001 толкова удивително, е, че дори след тридесетгодишно обучение, все още остава загадка.

HOMO NALEDI

През 2015г., изследователи от Южна Африка открили вкаменелости на хуманоиди, които не се отнасят до никой от известните фамилни хоминидни семейства. Наречени Homo naledi, вкаменелостите са от ново семейство човешки предшественици.

Вкаменелостите на Homo naledi заемат странно място в човешкото родословно дърво, попадащо между хуманоиди и маймуни както структурно, така и поведенчески.

Странно, екземплярът е на по-малко от 350 000 години, което означава, че е живял точно преди да се появи Homo sapiens. Но телата им са по-сходни с по-старите хуманоидни екземпляри.

При анализа на тяхното поведение се появяват повече мистерии. Всички вкаменелости са намерени в голяма погребална дупка, но изглежда, че те може би току-що са изхвърлили телата там без никакъв ритуал.

Тази загадка ни кара да мислим, че нашите предци са имали контакт с хуманоиди с малък мозък, противно на всичко, което се е смятало до сега. Това ни принуждава да преоценим сроковете на човешкото развитие.

Чудовището Тули

Открит през 1955г. от колекционер на име Франсис Тули, първата изкопаема вкаменелост чудовището Тули, напълно се противопостави на обяснението.

Палеонтолозите с нетърпение се опитват да поставят вкаменелостите в рамките на така известните класификации, но никой не можа да разбере с какво е свързано чудовището.

Основната част на създанието има тяло на сепия с вертикални перки, стърчащи от върха. То няма кости в тялото си, но може да запази твърда форма, както мекотелите или червеите. Очните вдлъбнатини стърчат от страните на тялото.

Най-необичайното на чудовището е, че имаше дълъг сегментиран хобот с „глава“ на края и завършва с набор от челюсти със зъби.

Когато изследователите се опитали да го класифицират, били напълно объркани.

Те мислели, че то може да е свързано с червей, мекотело, членестоноги или конодонт. За съжаление, всички тези класификации не са свързани помежду си.

Накрая, на някои проби се появил елементарен гръбначен мозък, което позволило на изследователите да разберат, че могат да го класифицират като ранен гръбначен.

Изследователите все още се опитват да разберат, как се е развило то и какво място заема в праисторическата екосистема.

Годзилус

Наскоро Рон Файн и неговият екип, открили необичайна вкаменелост точно извън Ковингтън, Кентъки.

Намирайки различни парчета с растителни модели по време на разкопките, Файн осъзнал, че са открили счупена вкаменелост.

След като разкопали парчетата, те събрали вкаменелостта, за да разкрият нейната загадъчна форма.

Удължената по форма вкаменелост била гигантска, с дължина около 2 метра и се състояла от множество лобове, организирани в елиптична форма.

По-нататъшно проучване установило, че вкаменелостта била на 450 милиона години от времето, когато животът на Земята процъфтял във водата.

Мястото на разкопките било под вода и така Файн и екипът му предположили, че са намерили странно морско чудовище.

Странно е, че никой не знае дали Годзилус е било растение или животно. Екипът на Файн предполага, че това е животно с меко тяло, което има дълги 9-метрови гигантски лигавици, скитащи по нашия океан.

Homo Floresiensis

През 2003г., австралийско-индонезийски екип открили вкаменелостите на малък хуманоид, който нарекли Homo floresiensis. Това принудило изследователите да преосмислят историята на семейството на човека и мястото на съвременните хора в него.

Хуманоидът бил умален, с проби малко под един метър, с големи крака. Изследователите започнали да ги наричат хобити.

Досега, Homo floresiensis е открит само на един остров в Индонезия, а записките сочат, че са живели само преди 50 000 години.

Някои твърдят, че това е напълно отделен вид от хората, което означава, че Homo sapiens не са единствените видове хуманоиди, обитаващи планетата в древни времена.