Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

ЗАГАДКАТА МОЖЕ ЛИ МОЗЪКЪТ ДА ИЗЛЕКУВА ТЯЛОТО МИ?

Може ли облекчението на хронична болка в гърба да бъде толкова лесно, колкото приемането на захарното хапче?

В документалния филм на Би Би Си „Експериментът с плацебо: може ли мозъкът да излекува тялото ми?“ д-р Майкъл Мосли опитва да отговори на този въпрос.

Изследванията на учените

Плацебо ефектът влиза в действие не само когато приемате хапче, но и по време на хирургични процедури.

Един от най-драматичните примери за това е изследване на коляното, публикувано в New England Journal of Medicine през 2002 г.

Както отбелязва авторите: „В това контролирано клинично изпитване, включващо пациенти с остеоартрит на коляното, резултатите след артроскопски промивка или артроскопско изчистване не са по-добри от резултатите след плацебо процедура.“

Възможна ли е плацебо хирургията?

Експериментът с плацебо се потвърждава и от още един опит с фалшифицирана хирургия.

През 2012 г. изследователите от университета в Оксфорд изследват ефективността на акромиопластиката, т.е. хирургическа намеса на ротаторния маншет, при която малка костна структура се отстранява от рамото.

В това проучване пациентите са назначени на случаен принцип да получат или реална операция, или фалшива операция, в която е направен разрез, а след това просто се шият обратно, без да се отстранява някоя от костите.

Тук отново изследователите не откриват разлика между резултатите от реалната и фалшивата хирургия.

И двете групи пациенти са имали същата степен на физическо подобрение и облекчаване на болката.

Какво ако пациентът знае за плацебо?

Тед Капчук, професор по медицина в Харвард, един от водещите изследователи на плацебо ефекта, твърди: „Плацебо работи, дори когато пациентът е запознат, че приема неефективен медикамент.“

Така през 2009 г. той стартира първото открито плацебо проучване, в което участват хора, диагностицирани със синдром на раздразнителни черва (IBS).

Любопитно е, че в сравнение с тези, които не са лекувани, много повече пациенти с информиран прием на плацебо, които са знаели, че приемат фалшиво хапче, са съобщили за облекчаване на симптомите.

Като цяло почти 60% от пациентите, приемащи плацебо хапче , съобщават за облекчаване на симптомите на IBS, в сравнение с 35% от пациентите, които не са лекувани.

Още по-забележително е, че плацебо групата действително се подобрява до степен, равна на подобрението на пациенти, третирани с често предписани лекарства за IBS.

Данните също така показват, че от тези, чиято среща с доктора е със стандартнадължина, максимум 9 минути и 22 секунди, 38% съобщават за значително подобрение на болката, докато в групата, която прекарва до половин час с лекаря, 51% са постигнали облекчение.

BBC

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.