Тайни и загадки

Загадката на изчезналия Кивот. Високотехнологично устройство или силен духовен източник?

Кивотът е най-високото технологично древно устройство. Хората са били ужасявани от този велик и внушителен ковчег. Но дали този златен сандък наистина е с божествен произход? Или може би силата му идва от някой друг духовен източник? Дали това е един вид супер оръжие, което е било контролирано от извънземни?

Десет мили на север от израелско заселване в Бейт Ел, археолози откриват глинени тенджери, печки и една част от стена, датираща от около 1300 г. пр. н. е. Но най-обикновените неща от техните открития, също може да бъдат и най-значими. Това са дупките, издълбани в твърда скала. Въз основа на местоположението и датата на артефактите, те вярват, че тези дупки могат да имат общо с дървените греди, използвани да подкрепят параклиса в Сило. Ако е така, това ще бъдат първите веществени доказателства, откривани някога на древното светилище, построено да приюти това, което е може би от най-загадъчните религиозни реликви в света. Ковчегът на завета.

Историята за Ковчега на завета, е една от най-интересните и неизследвани истории от Библията. Ковчегът на завета е имал доста мистериозни сили.

Според библейската книга „Изход“, след като израилтяните били освободени от Египет, Бог повикал Моисей до върха на тази свещена планина и му дал две каменни плочи, гравирани с Десетте Божи заповеди. Дал му и конкретни указания за построяването на Ковчега на завета. Била е кутията, която е създадена с цел да съдържа двете плочи и Десетте Божи заповеди, които са били облъчени с божествена сила, защото са били докоснати от Божията пръст. Заветът е бил договор между Бог и израилтяните. „Аз ще ви бъда Бог и ще ви закрилям, при условие, че ще пазите моите заповеди“.

В края на сделката, израилтяните трябвало да го запазят в кутията, която е била самия ковчег. Но Ковчега на завета не е носил само Десетте Божи заповеди. Твърди се също, че е бил престола на самия Бог. В книгата на Изход, глава 25, стихът е много ясен. Бог казва на Мойсей, „V’Asu li mikdash v’shachanti b’tocham“. „И да Ми направят светилище, за да обитавам между тях“. И където и да е бил заведен ковчегът, силата на Бог е била с тях. Ковчегът е построен в отражение на това, което се нарича „небесен ковчег“.

Размерът е две лакти и половина дължина, един лакът и половина ширина и един лакът и половина височина. Ковчегът би бил някъде около от три до пет крачки правоъгълна кутия. Щял да бъде покрито със злато, отвън и отвътре. И трябвало да има два златни пръстена във всеки от четирите ъгъла. Той бил носен с прътове, които минавали през халките. Заповедите са били, прътовете никога да не бъдат отстранявани от халките. И капака да бъде направен от злато, а на всеки край е трябвало да поставят херувими или ангели с криле. Но защо е било толкова важно Ковчегът да бъде построен до такава точна подробност? И защо му е на Бог да изисква физически престол, тук на Земята?

Според Стария завет, Ковчегът на завета не е бил само могъщо устройство. Но също е преносвал редица други важни религиозни реликви. Освен Десетте Заповеди, вътре е бил и жезълът на Аарон, който по чудо можел да се превърне в змия. Също така и делва пълна с манна, която според сведения е дошла от небето. Сякаш Ковчегът на завета е един вид комплект пълен с инструменти. И след като този комплект с инструменти е сглобен, имаме напълно функциониращ Ковчег на Завета.

Двамата инженери Родни Дейл и Джордж Сасун през 1970 г. предлагат хипотезата, че Ковчегът на завета е кутия, в която се съхранява това, което е споменато като машината на манна. Машината на манна е ядрено задвижващо устройство, което разпределя храна, или манна на израилтяните. В действителност можел да създава храна, предполага се, че е манната, която са ядели. Това е като някакъв вид техника, която може да дупликира храна.

Дали Ковчегът на завета наистина е бил машина, която е предоставяла храна на израилтяните, по време на техните 40 години, прекарани в пустинята? Според древните теоретици и много религиозни учени, отговорът е да. Но това не е единствената сила, която Ковчегът е притежавал. Както Ковчегът би могъл да изхранва милиони животи, също така е можел да ги унищожи.

Смята се, че векове по-късно ковчегът е бил открит в скривалището му и бил отнесен в безопасност от група, известна като тамплиерите. Самите те го описвали като великото библейско съкровище. Със сигурност има легенди в цяла Европа, и по-специално Франция, където Ковчегът се е озовал в крайна сметка. Някои казват, че е бил сложен в подземието под катедралата Чартес. Други твърдят, че е в Лангедок, близо до Рен-льо-Шато. Нацистите копали в дълбочините на тези планини, търсейки Ковчега на Завета.

Но някои вярват, че пътуването на ковчега не е завършило във Франция и че е отнесен още по-далеч на север. Има слух в продължение на години, че съкровището е минало през Франция с тамплиерите. Историята разказва, че след това е отведен в един параклис в Шотландия. Може ли Ковчега на завета все още да се крие, някъде в параклиса Рослин? Или може би, както някои древни теоретици предлагат, е занесен в Северна Америка? И там е бил закопан дълбоко под земята, и все още лежи скрит? Може би. Но има и такива, които вярват, че Ковчегът не е скриван изобщо. Те твърдят, че неговото място е добре познато, както и добре охранявано в продължение на стотици години.

Но дали има един ковчег или много, два други важни въпроси остават. Каква е била истинската цел на Ковчега? И какво ще се случи, ако някога се завърне?

През 2011 г. е наблюдавано сензационно НЛО над купола на скалата в Йерусалим. Мнозина го наричат измама. Но свидетели твърдят, че една топка от светлина слиза над храмовия хълм и просто увисва там. И тогава изведнъж пулсираща светлина излиза от него. След което се изкачва нагоре. Някои спекулират, че това НЛО може да е наелектризиращият Ковчег на завета, който все още е в Йерусалим.

Всички три от големите три религии имат пророчества относно пристигането в края на дните на месианска фигура. И това, което е казано, е, че ангелите ще помогнат за връщането на Ковчега обратно на Земята. Може ли светлините, видени над храмовия хълм да посочват, че някаква извънземна намеса е реактивирала обратно ковчега? И ако е така, може ли да сме близо, най-накрая да преоткрием тази древна реликва и да открием източника на невероятната сила?

Ако това устройство се намери, ще промени завинаги човешката история. Защото, ако се вгледаме в нашето минало, то вече е променило хода на човешката история.

Може ли Ковчегът на завета, може би една от най-желаните световни загубени реликви, наистина да бъде крайното доказателство за древна извънземна среща? Ако е така, какво е било? Съвършено оръжие? Устройство за комуникация? Източник на ядрена енергия? Или е нещо напълно различно? И ако се намери, дали ще доведе унищожаването на човечеството или ще ни осигури среща с нашите извънземни прадеди?

Едно нещо е сигурно: търсенето на Ковчега ще продължи. Има и такива, които вярват, че откриването ще стане много по-рано, отколкото си мислим.

НП 2020