Тайни и загадки

Загадката на остров Оук и тайното съкровище на тамплиерите

Остров Оук притежава мистерия, която вдъхновява ловците на съкровища повече от 200 години. Това е малък остров, разположен в южната част на Нова Скотия – Канада.

Според легендата, там е изоставено съкровище от испанските тамплиери. Мнозина вярват, че на това място се крият и оригиналните творби на Уилям Шекспир.

Всичко започва през 1795 г., когато Даниел Макгинис, 16-годишен тийнейджър, открива кръгла кухина в южния край на острова, близо до едно дърво, което имало маркировка на един от клоните си.

Макгинис и неговите приятели влизат в дупката и откриват плочи с дълбочина 30 см. Те намират преграда от камъни и стени на шахта, по които се забелязват следи от изкопни дейности.

Продължили да копаят и на всеки три метра попадали на пласт дървесина. Стигнали дълбочина 9 метра и се отказали.

Осем години по-късно на мястото пристига компанията Onslow. Те продължили да копаят на същото място и достигнали дълбочина 27 метра. Отново на всеки 3 метра имало поставени дървени трупи.

Те намерили слоеве от въглени, хоросан и кокосови влакна. На около 27 метра дълбочина открили голям камък с надпис.

Един от изследователите твърди, че той гласи: ”12 метра надолу, два милиона паунда лежат заровени“. Разкопките обаче били изоставени, защото ямата се напълнила с вода.

През 1849 се прави нов опит за разкопки от компания Turo. Хората успешно стигнали до старата дълбочина преди ямата отново да се наводни.

Те използвали сонда, за да направят дупки, през които да се оттича водата. Сондата минала през смърч, дъб, глина, празни пространства и дори метал.

През 1861г. на мястото пристига компанията Oak Island Association. По време на техните разкопки дъното на шахтата се срутило. Не било ясно дали това пропадане не се дължало на това, че са стигнали до естествена кухина, или се е задействал нарочно поставен капан.

При тези разкопки обаче била дадена и първата жертва – един котел задвижващ помпа избухнал и един човек загинал. Разкопките на Oak Island Association приключили през 1864, когато свършили средствата.

През разкопките от 1931г. Уилям Чапел открил брадва, котва и кирка. Не е ясно дали тези предмети не са останали от някои по-ранни разкопки. През 1928 за острова разбрал производителят на стомана Гилбърт Хеден.

Той бил очарован от легендата и се отдал на изследване на загадката. Вярва, че е намерил връзка между остров Оук и една карта от книгата „Капитан Кид и неговият скелетов остров“ от Харолд Т. Уилкинс.

Хеден закупил югоизточната част на острова през 1935г. и започнал да копае. Но и неговите усилия не дали резултат.

До днес съкровището на остров Оук не е открито. Не е ясно и какво точно представлява. Теориите относно това какво е заровено там са многобройни.

От пиратско съкровище, през скъпоценностите на Мария-Антоанета, ръкописите на Шекспир до съкровище, принадлежало на масоните или на рицарите тамплиери.

Намирането на скритото съкровище се оказва мания за инженери, световни компании и дори президентът Франклин Рузвелт.

Междувременно, колкото повече се копае, толкова повече подземните дупки се наводняват поради система от канали, които съществуват на острова.

НП/ АС