Загадката скрита зад масивната каменна глава в Гватемала

Какво прави масивна каменна глава с кавказки черти в джунглата в Гватемала? Има ли тяло скрито под повърхността? Кой е построил този масивен монолит и какво е било истинското му предназначение?

Някои открития поставят под въпрос историята такава, каквато я познаваме. Има и други открития, които пък поставят под въпрос тези открития и така се оказваме в облак от вяра и недоверие при откриването на нещо, което притежава потенциала да променя историята.

Подобно откритие е направено в гъстата джунгла на Гватемала, където д-р Оскар Рафаел Падила Лара получил снимка на масивна глава гледаща към небето, почти погълната от заобикалящата растителност.

Чертите на нейното лицето не са характерни за жителите на региона. Масивната мегалитна глава е заснета през 1950 г. от собственика на имота, където се твърди, че е открита.

Снимката била изпратена до д-р Падила, но той не успял да се свърже със собственика на земята, тъй като той починал. И от тогава загадката вълнува поколения изследователи.

Освен това д-р Падила е също така адвокат и писател, както и автор на Encyclopedia llfologica de Guatemala (1999).

Чертите на главата, която се вижда на снимката, не са типични за местното население: тънки устни, голям остър нос. Тя била издълбана със затворени очи, но при отварянето им тя би гледала към небето.

 

Падила открил статуята, но за негова изненада тя била почти напълно обезобразена, след като била използвана като цел от местни стрелци. Тя се оказала разрушена от революционерите преди около десет години.

Намерили я твърде късно. Била обезобразена подобно на Сфинкса в Египет, увреден при стрелба от турците, но още по-зле. Очите, носът и устата били заличени напълно.

Без съмнение за това допринесъл и факта, че главата била изваяна от мек пясъчник − това помогнало лицето да е много гладко, но и много крехко. Падила успял да измери височина между 4 и 6 метра.

Преди няколко години историята била използвана от режисьорите на „Откровенията на маите за 2012 г. и след това“, които твърдят, че тази снимка е доказателство, че извънземните са имали контакт с древните цивилизации в миналото.

Продуцентът на документалния филм публикувал документ, в който се казва, че тя не съдържа черти на предиспанска цивилизация и че е създадена от изключителна и по-висша цивилизация с великолепни знания“.

Дали тази глава е автентична остава дълбока загадка. Ако е, може никога да не разберем кой я е създал или защо, тъй като тя е напълно унищожена.

Точното местонахождение на останките на статуята не е известно и не е имало нито една археологическа мисия, която да търси в района и други потенциални каменни глави и да провери дали под тях са погребани и тела.

Ако е автентична, предвид нейните невероятни особености, тя може да показва съществуването на отдавна изгубена древна цивилизация, обитавала района дълго преди Маите.

Масивната каменна глава изглежда много реална на изображението, което Падила е получил.

Пък и кой би си правил труда да фалшифицира огромна глава със странни черти насред гватемалската джунгла?

НП/2018

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.