Новини

Заменят чипирането с друга супертехнология за контрол

Новата система за разпознаване на лица,

която доведе до революция продължава да има противоречива съдба. Първоначално тя бе пробвана при образуването на опашки при покупката на билети за превозни средства.

Технологията обаче всъщност крие много по-мащабно решение. Разработената система за разпознаване на лица, като използва две невидими близки инфрачервени светлини навлезе в живота.

Тя регистрира и на най-малките детайли в човешкото лице. От миниатюрни дефекти и бръчки до разпознаването на хората, дори ако носят очила или се движат бързо. Тогава изображението ще може да бъде проверено в базата данни.

Система премахна

не само необходимостта от купуване на билети,  но и въвеждането на пин кодове, покупки в магазина и дори онлайн резервации.

Технологията бе разработена от лабораторията „Бристол Роботика“ във Великобритания.

Иновацията има и бъдещи глобални приложения като ускоряване на проверките за сигурност на летищата и достъп до банкомати без банкова карта или ПИН. До 2021 година стотици могъщи институции ще са въвели технологията.

„Лицето е ключът към всичко, което искате да правите в съвременния свят“, казва проф. Смит от „Бристол Роботика“.

И все пак, други се опасяват, че съществуват зловещи аспекти на технологията. Причината е, че тя ще удари директно в сърцето на правото ни за неприкосновеност на личния живот.

Базираната в Обединеното кралство

технологична компания, наречена Blippar, представи първото приложение за мобилни телефони в света още през 2015 година.

То използва софтуер за разпознаване на лица и вече се ползва от различни мобилни оператори, фирми за охранителна дейност и летища.

Интересното е, че приложението идентифицира хората незабавно. Включително и информация, която съществува за тях в профилите им във Facebook, Twitter и Instagram.

Приложението предоставя име, възраст, занятие, произход, доходи и ги показва на екрана на телефона.

Когато правителството на САЩ

проведе разговори още през 2015 г. със Силиконовата долина, за да обсъдят как разпознаването на лицето трябва да бъде регламентирано, защитниците на неприкосновеността на личния живот излязоха на протест.

Те се оплакаха, че нито една технологична фирма няма да приеме, че дадена компания трябва да може да сканира лицата и да ги идентифицира без тяхно разрешение. Но това първоначално започва да се прави тайно.

Днес всички ние доброволно преотстъпваме нашите лица, за да получим достъп до различни услуги.

Очевидно Facebook, Microsoft и Google продължават мащабното отделне на средства за разпознаване на лица.

Причината според самите тях е, че така се улеснява „свързването“ между потребителите, ползването на различни услуги и разплащания.

НП/ Дейли Мейл