Новини

Заплаха ли е за обществото технологията за лицево разпознаване?

Президентът на Майкрософт от 2018 година, Сатя Надела, отправи предупреждение към човечеството, че то може да е изправено пред сериозен проблем, ако технологията за лицево разпознаване не бъде регулирана.

Надела възхвали

европейския Комитет за защита на данните за регулациите, които влязоха в сила през 2018 година.

Според него подобна система трябва да бъде съставена в разрастващата се сфера на лицевото разпознаване.

На конференция на компанията

Надела каза: „Мога да измисля 10 начина на употреба, които са много важни и могат да подобрят човешкия живот. Но мога да измисля и 10 начин на употреба, които ще създадат сериозни проблеми. Ние приветстваме всякакви регулации, които биха помогнали да не се случи второто.“

Надела добави: „Полицията в Ню Делхи наскоро изпробва технология за лицево разпознаване и идентифицира почти 3000 изчезнали деца за 4 дена.“

Историци в Съединените Щати

са използвали технологията, за да идентифицират портретите на непознати войници, използвайки снимки от Гражданската война, заснети през 1860 година.

Изследователи успешно използват софтуер за лицево разпознаване, за да диагностицират рядко генетично заболяване в Африка, Азия и Латинска Америка.

Все пак, макар и да е съставен лист от принципи на етична употреба на технологията, не всяка компания би го спазвала.

Опасностите от технологията за лицево разпознаване

Технологията се използва още от 60-те години. Математикът и учен, Уудроу Бледсо, разработил система, която класифицира снимки на лица, с помощта на „RAND tablet“.

От тогава държавни агенции са използвали технологията, за да проследяват престъпници на публични места. Днес тази технология е в ръцете ни и дори не осъзнаваме на какво е способна.

Огромното количество данни, което лицевото разпознаване предоставя дава повод да сме сериозно обезпокоени от потенциалните опасни приложения.

Тази информация може да бъде използвана

за манипулация, за хищническа и неетична реклама, както и за фалшификация.

Лицевото разпознаване повдига множество безпокойства относно човешките права и поверителността. Представете си правителството да следи всяка ваша крачка без ваше съгласие.

С новите иновации се появяват

и още по-стряскащи въведения на технологията. Вече с този софтуер могат незабележимо да бъдат подправяни видео материали и да бъдат сменяни лицата на хората в клипа.

Подобно нещо може да бъде видяно в това видео, в което участва бившият президент на САЩ, Барак Обама. Но всъщност в клипа не говори той, макар и да изглежда невероятно реалистично.

Представете си какво може да бъде постигнато с тази технология в грешните ръце.

Express.co.uk