Новини

Заплахата 5G и невероятните манипулации по темата

Евродепутатът Иво Христов събра на кръгла маса в Брюксел експерти и еколози, които спориха за бъдещето на тази технология

Въвеждането на 5G технологията предизвиква противоречиви реакции навсякъде в страните на Европейския съюз. Здравето и защитата на личните данни или прогреса – това е дилемата, по която учени, еколози и експерти водят постоянно изключително разпалени спорове по темата.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Противоречивите мнения

Социалните мрежи буквално преливат от какви ли не стряскащи мнения, но истината е, че още няма категорично становище за възможните рискове, които крие тази нова технология, макар многобройните u предимства да са ясни.

Точно тази тема се оказа арена на много сериозна дискусия в Европейския парламент на 10 декември, където българският евродепутат Иво Христов бе домакин на кръгла маса „Разгръщане на 5G технологията в ЕС – възможности и предизвикателства“.

Христов е член на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика в ЕП и също така е сред новите членове на Панел за бъдещето на науката и технологиите (STOA) – научният инструмент за изработване на политиките на Европейския парламент.

Събитието имаше за цел да отвори поле за дискусия относно ползите и предизвикателствата от внедряването на 5G мрежите, то разгледа темата от всички ъгли, а в откриването му участие взе и българският еврокомисар Мария Габриел.

Известни специалисти в технологичния сектор, както и учени и евродепутати изразиха буквално противоположни мнения за новите технологии и в някои моменти дори нажежиха достатъчно силно страстите.

Българският привърженик на 5G

Българският специалист проф. Владимир Пулков (ръководител на лаборатория „Интелигентни комуникационни инфраструктури“ в София Тех Парк) бе категоричен, че каквото и да се говори, 5G мрежата ще е факт – налице са движещи сили, които ще ни принудят тя да бъде използвана, защото имаме нужда.

„Без нея няма интелигентни градове и изкуствен интелект. Тя ще е по-енергийно ефективна. Не можем без 5G, а хора в моята област вече мислят дори за 6G.

Имаме нужда от стандарти и норми, от инфраструктура и платформи за изпитания“, категоричен бе той.

Позицията му срещна друга категоричност от страна на екоактивисти и учени, които веднага отговориха със стряскащи данни и факти за това до какви вреди могат да доведат тези високи технологии.

Вие очевидно се смятате за апостол на прогреса, но трябва да знаете, че има и социално-климатични предизвикателства, които трябва да имате предвид“, апострофира го един от гостите на дискусията и оттам се отприщиха страстите по темата.

Пол Ланойе, който е бил евродепутат 15 години, а сега е председател на екологичната организация GRAPPE, бе доста аргументиран в обясненията си как 5G могат да въздействат върху насекомите, птиците и колко вредни могат да бъдат за оцеляването им.

„Проучването ни е направо плашещо“, предупреди белгиецът

Според него редките метали, които ще трябва да се използват като ключови компоненти в електронните устройства и индустриалното развитие, ще станат още по-редки, а те са важни невъзобновяеми ресурси.

С едни от най-големите запаси разполага Китай, която е световен лидер в тези важни стратегически ресурси.

„Аз не съм паникьор, а учен, който принадлежи на друга епоха. Установявам, че въздействието върху живите организми е много голямо. Но не ми е приятно, когато се противопоставят мненията на инженери и еколози“, обясни още Пол Ланойе.

Ученият обяви, че има изследвания, които показват, че прекомерното използване на новите високи технологии водят до здравословни проблеми, до рак, депресии, безплодие и други неврологични състояния.

„Необходим е принципът на предпазливостта. Има достатъчно много градове, които не искат да са „интелигентни“, т. е. опасани от тази 5G мрежа“, натърти той.

Най-разпалено защити позицията си представителката на „Зелените“ в Европарламента френската депутатка Мишел Риваси

Тя директно обяви, че заради въвеждането на 5G мрежата ще трябва да се изрежат дърветата по улиците

„Как мислите, че ще направим това?“, попита дамата и продължи:

„В момента слагаме каруцата пред коня. Ние ще искаме да се направят проучвания и не вие сте тези, които ще решат въпроса. Представяте ли си например в моя апартамент да ми влияе замърсяването на съседния? Убедена съм, че технологията трябва да се адаптира към околната среда. Ние искаме и ще защитим гражданите“, завърши французойката Риваси.

Сътрудник на еколозите в ЕП пък добави, че има две системни кризи: климатичните и загубата на биологичното разнообразие. А на това не се обръща достатъчно внимание.

В другата крайност бяха защитниците на 5G мрежата. Те също представиха изключително интересни данни за ползите на новите технологии.

А те ще са за компютрите, образованието, медицинското лечение, мониторингът, нови подобрения и разширения за виртуална реалност, връзка между автомобили и интелигентния дом, във всяка сфера, в която машините трябва да говорят помежду си постоянно и без забавяне.

Предимствата ще са много и те ще се виждат и усещат от всички, убедени бяха специалистите. И категорични, че

до 5 години максимум тази мрежа ще е факт в страните от ЕС

Всички обаче се съгласиха, че искат да чуят повече за мерките за намаляване на риска след като всички държави членки представят своя отговор.

Необходима е създаване на рамката за 5G и нови възможности за потребители и бизнеса.

Готови ли са сертификационните лаборатории в Европа, разполагат ли с необходимия квалифициран персонал и в какъв срок ще е възможно това, ще има ли европейска или национална сертификация – всички тези въпроси чакат своя отговор.

Сигурността на 5G е нещо много важно. Освен това въпрос на оценка на риска е на всяка държава поотделно и затова има различни национални подходи.

Инструментариумът обаче може би ще е бъде общ и това без съмнение е геополитически въпрос. „5G-технологиите са естествена еволюция, а не революция“, обявиха защитниците й.

„За нас в Европейската комисия тази конференция е една от важните платформи за обмен на идеи и мнения, да поставим ясно въпросите докъде сме стигнали, как сме се подготвили като Европа и като Еврокомисия, но и какво ни предстои“, заяви пред всички еврокомисарят Мария Габриел.

Тя изрично посочи, че новите технологии трябва да бъдат в полза на хората, да се вземат предвид страховете им, негативните последици и реакциите.

Домакинът на форума Иво Христов (от групата на социалистите и демократите в ЕП) обяви, че към момента ЕС не разполага с оценка на риска за човешкото здраве от въвеждането на 5G технологията.

Европейската комисия зае позиция, че такава оценка не е необходима, въпреки предупрежденията на част от научната общност.

„Намирам това за безотговорно. Поради тази причина отправих предложение към научния панел на Европейския парламент – SТОА, да изготви изследване за потенциалните ефекти върху здравето и околната среда от въвеждането на 5G мрежите.

Неслучайно в редица европейски страни има протести срещу прокарването на технологията.

Брюксел трябва да се научи да се вслушва в притесненията на хората, а не да действа технократски“, категоричен бе евродепутатът.

източник