Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Започва клонирането на гениални личности. Кой е първи в списъка?

На обсъждане е подложена етичната страна на възможността за клониране на исторически личности. Според някои не е етично изкуствено да се възпроизвежда човешкия живот. Според други така е възможно да се върнат големи умове от миналото, за да помогнат за решаването на проблеми, които безпокоят човечеството днес.

Леонардо да Винчи е един от най-блестящите умове в света, универсален гений. Най-известната му картина е „Последната вечеря“ е и най-възпроизвежданата религиозна живопис на всички времена.

Точното местоположение на останките на Леонардо си остава мистерия. През 1863 г. се съобщава, че неговият гроб е открит и съдържанието му е прехвърлено на църква в град Амбоаз, Франция. Но все още е невъзможно да се потвърди достоверността на откритието.

Ако в творбите му бъде открита негова ДНК, великият гений на Възраждането ще може да бъде клониран. Според Университета на Юта клонирането на даден организъм изисква използване на ген, чиято ДНК последователност може да се реплицира.

Според HealthAim досега успешно са клонирани животни. Китайската компания Boyalife Group ръководи строителството от най-голямата фабрика за клониране в света. Тази година ще бъде използвана за клониране на животни. Екипът твърди, че може да клонира и хора, пречка пред което е именно общественото неодобрение.

„Технологията за клониране на хора съществува“, каза изпълнителният директор Xu Xiaochun. „Ако то бъде позволено, няма компании с по-добра технология от тази на Boyalife Group.“

През 2016 г. експертите твърдят, че изследвайки картините и тетрадките на Леонардо, от косми или люспи от кожа в тях може да бъдат извлечени следи от ДНК. Това ще позволи на учените да определят някои от физически характеристики на Леонардо. Например цвета на очите, тонуса на кожата и формата на лицето му.

Ронда Роби, генетик по проекта, казва пред сайта Gizmodo, че „може да има биологичен материал в картините“, но предизвикателството би било той да се извлече, без да се повредят произведенията на изкуството“.

Джеси Аусубел, заместник-председател на Richard Lounsbery Foundation, заяви в интервю за Дейли телеграф, че „тъй като Леонардо използва и пръстите си при рисуването, в картините му може да се намерят клетки от неговия епидермис, смесени с боите. “

НП 2017

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.