Започва председателството на Съвета на ЕС. Шест месеца под обсада

сн. НП
сн. НП

Утре София ще бъде блокирана цял ден. Едновременно с официалното откриване на председателството на Съвета на ЕС ще се проведат и 9 протеста.

„Това, което гражданите ще виждат, са видимите мерки – засилено полицейско присъствие, успоредно се провеждат и скрити мерки, за да гарантират сигурността“, заяви на брифинг зам.-директорът на СДВР Антон Златанов.

„Мерките за сигурност ще са гъвки. Изискването към службите за сигурност в днешно време е мерките да са адекватни и на добро ниво – трябва да са осигурени и нуждите и правата на гостите и гражданите“, каза още той.

Златанов подчерта, че са изготвени и проиграни много варианти както за предвижване на делегациите, така и по линия на сигурността на съпътстващи мероприятия – спортни, културни, протестни.

„Концентрацията ни в момента е за 11 и 12 януари, но като цяло напълно сме готови за тези 6 месеца. Самото председателство е възможност за държавата, но и предизвикателство за службите за сигурност“, подчерта старши комисарят.

Той призна, че се очакват затруднения в движението, но увери, че и затоваса предвидените гъвкави мерки, които минимално да затруднят трафика и придвижването на гражданите.

„От утре сутринта ще се затвори така наречената градска градина на НДК и улиците около Двореца, където ще се паркира ще се извършат проверки. За района на НДК мерките действат от 1 декември досега, като ще продължат да действат до края на юни месец.

Призоваваме утре във вечерните часове гражданите да избягват движението в центъра. Както и всеки, ако забележи съмнителни лица, багажи и т.н. да информира МВР, за да се предприемат навременни мерки.

Трябва да гледаме националния интерес и адекватно и бързо да разрешаваме проблемите, които биха могли да възникнат“, каза още Златанов.

Той уточни, че събитията за тези 6 месеца са над 460, от които около 30 са на високо ниво. Полицията ще дава указания и информация какво и как се очаква да се случва.

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.