България

Заразените у нас стават все повече и това е сериозно

Рекорден брой заразени с COVID-19 за 24 часа е регистриран у нас. Новозаразените за денонощието са 90 души. 21 от тях са постъпили в болница.

Активните области за 13

Това съобщи на редовния брифинг на Националния кризисен щаб неговият председател ген. Венцислав Мутафчийски. 

Така общият брой на заразените достигна 1171. Увеличението от вчера до днес е с 8,3%. Активните случаи са 890. 

София е на първо място с 29 нови случая. 26 от тях са амбулаторни, а трима заразени са приети е болница. Двама от заразените са настанени във Военномедицинска академия и един в „Пирогов“.

Във Видин са 18 случая. В Плевенска област – 12, от които 9 са от завод „Мизия“. Трима са контактни на работещи там. 

В Благоевград са 11. В Кюстендил – 5. В Сливен случаите са 5, в Русе – 3, а в Ямбол – 2.

Бургас, Велико Търново, Враца, Перник и Пловдив са с по един случай. 

Имаме 10 нови случаи на заразени деца. В Благоевград – 3, София- 2, Видин – 2, Кюстендил 1, Перник – 1 и Бургас – 1. 

„Тези деца не са хоспитализирани и са в леко състояние с грипоподобна симптоматика. Контактни са на своите родителите, но по отношение на децата тази сутрин разговаряхме с директора на РЗИ в Бургас, където бяха установени едни от първите случаи с деца на наши колеги. Това дете вече над 30 дни не може да изчисти вируса. Протича леко заболяването, но с продължително заразно носителство“, уточни ген. Мутафчийски

Сред медицинския персонал случаите вече са 129 – 11% от всички заразени. 34 са новите случаи на медици. В София са 21. Те са в „Пирогов“ и „Св. Иван Рилски“ за периода от 18 до 22-ри април.

„Тук има „един ъпдейт“ от 8 човека, които са по-стари случаи“, уточни Мутафчийски. 

Във Видин 12 са новите случаи, в Пловдив – 1. 

Излекуваните са 193 – 16,5% от всички заразени. Три са новите случаи на справяне със заразата – два от Инфекциозна болница в София, и един във Враца. 

Има двама починали за изминалото денонощие. Така общият им брой достига 52 души, което е 4,4% от потвърдените вирусоносители. Починали са мъж на 71 години в Александровска болница и жена на 85 години в „Пирогов“. Двамата са с множество придружаващи заболявания. 

270 са хоспитализираните като 37 от тях са в интензивно отделение 

„Имаме ръст на заразените, както се наблюдава в повечето страни в света. Само няколко примера съм подбрал тази сутрин. Сред тях са няколко случая на държави с по-либерално отношение към COVID-19, като например всички, които гледаха мачовете в Беларус.

Там се отричаше въобще, че има такъв вирус. Там са 8022 случая, 60 са смъртните случаи. Само за вчерашния ден са 741 новозаразените. Двама са починали. В Швеция вече са 16 755 случая. 2021 са смъртните случаи там.

Само за вчерашния ден са 751 новозаразени и 84 починали. В Белгия, знаете, че и там имаше колебания относно мерките. Там отдавна държат първенството по брой смъртни случаи на милион население. 228 са само починалите от вчера, 908 са новите установени случаи на COVID-19″, обобщи ген. Мутафичийски. 

Над 1000 тестове са направени за денонощието у нас, каза още началникът на щаба.

„Тези огнища, които изследваме –  точно там са големите новозаразени групи. Останалите са случайни тестове, които се правят и повечето са отрицателни.

При случайното тестване при 200 намираме 1. Пикът отдаваме на това, което винаги сме го казвали: около 5-6 дни след Великден ще има ръст на заболелите и не сме променили мнението си по този въпрос“, обясни ген. Мутафчийски.