Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

ЗАЩО АЛБЕРТ АЙНЩАЙН НЕНАВИЖДА КАПИТАЛИЗМА?

Система, която потиска както обществото, така и природата – така Алберт Айнщайн тълкува капитализма.

Без значение колко тениски или чаши с образа му са пуснати в магазинната мрежа, великият учен не е бил фен на системата.

Според неговата гледна точка системата, която настройва хората един срещу друг е система, която обръща човека срещу природата.

Айнщайн срещу глобалната икономика

„Това време – което, гледайки назад, изглежда толкова идилично – когато индивидите или малките групи от хора могат да си бъдат самодостатъчни, е завинаги приключило.“

Това пише Айнщайн по повод глобалната икономика, в рамките на която хората са в постоянно състояние на състезание помежду си за храна, работа, покрив.

„Индивидът е по-наясно от всякога, че е зависим от обществото. Той не преживява тази зависимост като положителен актив, натурална връзка или защитна сила. По-скоро като заплаха за човешките му права или дори за икономическото му съществуване.“

„Икономическата анархия на капиталистическото общество, по мое мнение, е истинският извор на дяволското.“

По естествен път хората едновременно и се конкурират, но и се допълват. Докато капитализмът окуражава конкуренцията и потиска кооперирането. Това разчупва социалните връзки.

„Всички човешки същества, независимо от тяхното положение в обществото, страдат от този процес. Несъзнателно ставаме затворници на собствения си егоизъм.

Чувстваме се несигурни, самотни и лишени от наивното, просто и засищащо удоволствие от живота“, продължава Айнщайн.

Вместо да живеят в подкрепящи се общности, капитализмът насърчава световните бизнес лидери да поемат властта и да използват своите работници за печалба.

„Производството се извършва с цел печалба, а не за употреба“, пише Айнщайн. „Армията на безработните“ почти винаги съществува … Технологичният прогрес обикновено води до повече безработица, отколкото до облекчаване на тежестта на труда за всички.“

Училищата насърчават това неестествено конкурентно отношение.

„Това осакатяване на индивидите считам за най-лошата проява на капитализма. Цялата ни образователна система страда от това зло“, пише още ученият.

Този проблем не се ограничава само до човешкото общество. Хората си въобразяват, че не са свързани с природата и искат да доминират над нея.

„Човешкото същество е част от цялото, наричано от нас Вселена. Вместо това той преживява себе си, мислите и чувствата си като нещо, отделено от останалия живот.“

Според Алберт Айнщайн тази идея превръща живота в самотна борба.

„Тази заблуда е един вид затвор за нас, ограничавайки ни до нашите лични желания и привързаност едва към няколко най-близки до нас хора. Нашата задача трябва да бъде да се освободим от този затвор, като разширим нашия кръг на състрадание, за да прегърнем всички живи същества и цялата природа в своята красота.“

TreeHugger

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.