Новини

ЗАЩО БИЛ ГЕЙТС И СТИВ ДЖОБС ОТГЛЕДАХА ДЕЦАТА СИ БЕЗ ТЕХНОЛОГИИ?

Почти десетилетие измина, откакто смартфоните станаха част от живота ни. Въпреки това все още не е ясно дали умеем да използваме съвременните технологии.

Говори се за това как влияят на концентрацията и на зрението. Дума на годината, според Кеймбриджския речник стана Номофобия – повсеместната зависимост от мобилни телефони и комуникации.

Но има и друго нещо, за което не се говорили толкова, колкото трябва.

Може би не знаете, но Стив Джобс и Бил Гейтс са се погрижили децата им да нямат смартфони, докато не пораснат и дори да видят, че не са били в интернет през цялото време. Защо са го направили?

Тийнейджъри, социални мрехи, самоубийства

Изследванията показват, че използването на смартфони може да има вредно въздействие върху мозъка на тийнейджърите.

Активните в социалните медии деца, които прекарват повече от два часа дневно онлайн, са с 27% по-предразположени към развитието на психично заболяване като депресия или тревожност. Резултатът личи и от нарастващия процент на самоубийствата сред тийнейджърите.

Тревожната информация е обобщена в книгата „Screen Schooled“. Автори са учителите-ветерани Мат Майлс и Джо Климент, които разкриват как технологиите властват над учениците, а не обратното.

Двамата преподаватели са съгласни, че трябва да има някакъв вид регулиране на използването на смартфони и интернет от тийнейджърите. Те обясняват подробно как Бил Гейтс и Стив Джобс са имали правила, които възпрепятствали децата им да използват смартфони.

Джобс

Прословута е фразата на Стив Джобс, който по време на интервю разказва защо не е донесъл вкъщи новия iPad, когато за първи път беше пуснат на пазара. Технологичният гений искал да ограничи времето, прекарвано от децата му с технологии.

Един от сътрудниците му разказва, че ако Джобс бе жив, той би се постарал да разпространи премълаваната информация за пристрастяването и вредите от дигиталния свят.

Гейтс

Бил Гейтс има блог, в който наскоро публикува възторжени похвали за Summit Sierra, училище в Сиатъл, което персонализира учебната програма спрямо отделната личност. Индивидуалният план се съставя въз основа на това къде и какъв иска да бъде всеки един от учениците. Изпълнява се чрез техните учители, без каквато и да е технология.

Например, ако един ученик иска да влезе в Харвард, преподавателят му връчва учебна програма, която се фокусира върху всичко, което е необходимо за успешно постъпване в Харвард.

Гейтс се надява, че с това училище ще започне промяната, от която всички имаме нужда.