Съзнание

Защо е важно да имаме цел в живота си и как да я намерим?

Една от най-обсъжданите теми в литературата за самоусъвършенстване, както и от редица психолози и философи, е значимостта на живеенето с определена цел.

Намирането на цел и структурирането на живота около нейното търсене е задачата на задачите.

Какво означава да живеем с цел? Защо това е толкова важно за нашето благополучие? Как можем да намерим целта си?

Какво означава да живеем с определена цел?

„Постепенно човек е станал едно великолепно животно, което трябва да осъществи още едно условие на съществуването, за разлика от другите животни. Човекът трябва вярва, да знае защо съществува.“

– Фридрих Ницше

Този, който живее с цел е този, който е открил, това което Ницше нарича „защо“ на съществуването си.

Вместо само да плаваме по течението на живота, просто да реагираме на това, което ни се случва, трябва да намерим целта си, да сме активни в нейното търсене.

Хората, които са постигнали това имат ясна представа какво искат. Те структурират ежедневието си около преследването на целите си.

Ако те поддържат този стил на живот за продължителен период от време, постигайки прогрес към стремежите си, може да се каже, че те живеят с цел.

Защо е важно да живеем с цел?

„Днес правите ли точно това, което сте правили в продължение на години? Ако е така това означава, че сте в застой и, че сте добри в това, което правите вече години наред. Но дните ви просто минават, всеки като предишния, нито един от тях не допринася за развитието ви.“

– Ричърд Тейлър

Много хора имат илюзорната представа, че пълноценният живот се постига след достигането на някакво идеализирано крайно състояние.

Само ако изкараме определена сума пари, достигнем определен статут, живеем в красива къща и намерим съвършения партньор в живота, тогава всичките ни грижи и тревоги ще са зад нас, в историята. Но има проблем с тази представа за живота.

Установено е, че удовлетворението

от живота до много по-голяма степен зависи от посоката, в която сме се насочили.

По-лош ли става живота или по-добър, отколкото от абсолютното състояние на живота ни?

Ако не се живеем с надеждата за по-добро бъдеще, ние най-вероятно ще сме нещастни, без значение дали живеем в имение или в едностаен апартамент. Тази идея идва още от древността. Кунфуций е казал:

„Този, който ще е винаги щастлив е този, който постоянно се променя“

Каква е най-добрата противоотрова към застоя, който поражда нещастие? Отговорът може и да ви изненада.

Как да намерим целта си?

Животът с цел. Някои от нас знаят какво искат да правят с живота си още от ранна възраст. Други не са намерили „страстта“ си.

Ако сме в така ситуация има няколко неща, които трябва да знаем. Първо, целта на хората не винаги остава същата с напредването на техния живот.

Често пъти ние се променяме

и развиваме с напредване на времето. Важно е да проумеем, че не е задължително нашата цел да остане винаги същата.

Второ, когато правим избора си е важно да поемем цялата отговорност. Не трябва да се стремим към нещо под влиянието на семейството ни или обществото.

Ако правим нещо, за да угодим на другите, с течение на времето ще започнем да съжаляваме, че сме взели подобно решение, дори и то да ние е направило богати или привидно успешни.

Последното нещо,

на което трябва да обърнем внимание е, че често пъти ние не развиваме интерес и страст към нещо, докато не добием поне малко опит в него.

За това не трябва да се бавим при взимането на решение, имайки предвид колко кратък е живота.

„Задачата ни е да намерим едно нещо, в което сме добри и да го направим наша основна цел в живота да се развиваме в тази сфера.“

Намирането на цел не е нещо толкова сложно. Ако сме искрени към себе си, това което ни спира не е липсата на избор, а страхът и мързела.

academyofideas