Здраве

Защо фрази като „Успокой се!“, най-вероятно ще ви вбесят

Фрази като „Успокой се!“ най-вероятно още повече ще разсърдят човека с когото се карате. Особено когато емоциите вече излизат извън контрол.

Наред с буйното и дразнещо поведение някои думи могат мигновено да превърнат продуктивния спор в неприятен скандал с крясъци и взаимни оскърбления. 

Ето седемте фрази, които психолозите не препоръчват да се произнасят по време на караница с партньор, приятел, член на семейството, или с когото и да било.

Ти никога! Или…Ти винаги!

Тези фрази обикновено са преувеличения и рядко са правдиви. Така вие поставяте своя партньор в положение, в което му се налага да се защитава.

В резултат най-вероятно ще пусне край ушите си това, което сте се опитали да кажете и вместо това ще се старае да ви докаже, че не винаги всичко е така, както казвате.

Това ще бъде нескончаем спор, който до нищо няма да доведе. Опитайте се да бъдете обективни по отношение на това, което ви безпокои и се придържайте към фактите.

Ти – точно, както и майка ти

Или брат, побъркана най-добра приятелка, или пиян чичо и т.н. Такова изявление измества предмета на спора на заден план. На първо място излизат оскърбленията от личен характер.

Да поговорим по-късно, сега с теб е просто невъзможно да се разговаря

Тази фраза, най-вероятно, ще бъде преценена като желание да се нанесе емоционална травма, а не като желание за тайм-аут и успокояване.

В разгара на спора, когато страстите кипят, не би било зле да си починете поне за 20 минути, за да укротите кортизона и адреналина, бушуващи в кръвта.

Но фразата трябва да звучи иначе: „Сега сме твърде разстроени. Хайде да спрем за 20 минути, за да можем да поговорим спокойно и без оскърбления, както искаме и заслужаваме“.

Край, достатъчно! Отивам си!

Мислете какво говорите. Не говорете това, за което после ще съжалявате.

Да заплашите, че ще си отидете е може би най-неприятното, което можете да кажете или направите на своя партньор, особено ако в действителност нямате такива намерения.

Едно е ако трябва да си починете, да останете сам и да се успокоите. Друго е фактически да кажете: „Вече не те обичам и си отивам“.

Тези думи раняват душата и разрушават доверието, което после може да не успеете да върнете.

Вместо да казвате такива неща, направете си почивка, за да се успокоите и да се вземете в ръце.

Ти си такъв идиот!

Това е унижаване на личното достойнство. Такива оскърбления често се използват в порив на гняв, за да причините болка на човека, с когото се карате, но те не водят до разрешаване на конфликтите.

Обратно – те могат да предизвикат ответни нападки и да разрушат отношенията. 

Опитайте се да се съсредоточите над конкретния проблем или върху това, което конкретно е засегнало вашите чувства, но не е нужно да нападате с оскърбления човека, с когото се карате.

Защо правиш от мухата слон?

Тази обидна фраза подразбира, че разстроения човек няма основания да се разстройства.

В повечето случаи това само налива масло в огъня, защото щом сме огорчени искаме да ни изслушат. Най-добре да попитате: „Защо това те разстройва така?“ 

Не започвай пак! Не можеш ли просто да оставиш всичко това?

Тази фраза е проявяване на неуважение към гледната точка на вашия партньор, нежелание да слушаш, да общуваш и да променяш нещо в своето поведение.

Напълно понятно е вашето желание да избягвате караниците още в самото начало, защото всеки конфликт води до стрес.

Но да произнесеш подобна фраза е сигурен начин още повече да изостриш ситуацията. 

По-добре звучи друга фраза: „Разкажи ми какво чувстваш и защо си така разстроен/а. Искам да разбера. Хайде да се опитаме да се ориентираме заедно.“

psychologytoday.com