Здраве

Защо хомеопатията продължава да се счита за шарлатанство?

Хомеопатията е алтернативна медицинска практика. При нея се използват изключително разредени количества от някаква естествена субстанция, за да се бори с определени болести.

Въпреки че хомеопатията е широко разпространена, тя се счита за шарлатанство от голяма част от обществото и медицинската общност.

Хомеопатията все още не е подкрепена изцяло от науката. Теорията за това как работи тя е отвъд границите на познатата физика.

История на хомеопатията

Тя е разработена през осемнадесети век от Самюел Ханеман, уважаван в Германия доктор.

Ханеман вярвал, че малко количество концентриран токсин може да излекува същите симптоми, които по-големите дози биха причинили.

Леченията на Ханеман били много по-безопасни от повечето други медицински практики за времето си.

Но все пак доктори и химици смятали, че хомеопатията не работи. Според тях лечебните вещества в нея били толкова разредени, че вече нямало лекарства в лекарствата.

Как работи хомеопатията?

Тя е базирана на изключително прецизно разреждане на определени вещества.

Нормалното разреждане, което е изписано на опаковката е 30X, където X e 10. Така 1 част токсин е разредена с 10 части вода или алкохол.

Сместа се разбърква и се добавя отново към 10 части вода или алкохол. Процеса се повтаря 30 пъти.

Финалната разредена смес съдържа 1 молекула лекарство към милион трилиона трилиона молекули вода или алкохол.

Това означава, че ще трябва да изпиете около 30 000 литра вода, за да приемете една молекула от лекарството.

Ефективно ли е алтернативното лечение?

Днес тези, които използват хомеопатия да се лекуват, приписват лечебните ѝ свойства на „паметта на водата“.

Това е концепцията, че водата има способността да помни формата на лекарствата, които е съдържала.

Но проблемът с тази хипотеза е, че не може да бъде доказана от физиката. Водата не може да поддържа подобни структури за повече от една наносекунда.

Ако водата имаше това свойство, тогава и чешмяната вода би имала позитивен ефект върху нашето здраве. А всички знаем, че това не е така.

Все още няма качествени научни проучвания, които да показват, че хомеопатията има някакъв по-различен ефект от плацебото.

Но освен скептиците има и хора, които не само вярват в хомеопатията. Това са дори представители на ортодосалната медицина.

Какво мислите вие по този въпрос? Помогнала ли ви е хомеопатията по някакъв начин? Смятате ли, че прочуванията в тази насока трябва да продължат?

livescience.com