Новини

Защо и как заговориха сега за секретните проекти МК Ултра и други?

Stranger Things или „Странни неща“ е научно-фантастичен сериал, продукт на братята Дъфър, стартирал през 2016 г. До настоящия момент публиката е запозната с три сезона.

Накратко за избора на темата

Не е нужно да притежаваме невероятна филмова и литературна култура, за да направим връзка с типологията на режисьора Спилбърг и тази на писателя Стивън Кинг. 

Феновете сами откриват как сериалът “намига” с холивудски референциии от 80-те години: например, забавната сцена с дегизирането на момчетата в “Ловци на духове” 2, както и кино прожекцията на “Завръщане в бъдещето” 3. 

С няколко думи, можем да се съгласим със следното: филмите дават възможност да преминаваме през различни усещания, като тук страхът и смехът са неразделени.

Може би, това е и един от основните елементи за успех на “Странни неща”. А може би за това допринасят странни “съвпадения” от реалността.

Какво означава това ?

В сериала са засегнати научни тези, области и мистични концепти като паралелен свят, квантова физика, тайни лаборатории, МК Ултра, биогенетични експерименти и съществата Демогоргони.

Зрителят е въведен във вихрушка от емоции в кинематографски пъзел, като по този начин може би пропуска някой друг загадъчен факт.

Нека проследим кои от тези парченца пъзел, типични за Холивуд, представляват съществуващи научни теории или свидетелства от истинския живот.

Upside Down, алтернативно измерение

Лайтмотивът на любимия сериал несъмнено се явява света Upside Down. 

Става въпрос за паралелна реалност обитавана от страшилища, които напомнят легендата за Рептилите.

Съществата Демогоргони притежават способността да преминават от една реалност в друга, както и да влизат в ментална връзка с деца, надарени със свръхестествени сили.

В първия сезон на „Странни неща“ бандата тийнеджъри се обръщат към учителя по физика, г-н Кларк с молба да им обясни понятието за паралелните светове.  

И децата се позовават на Карл Сейгън и сериала “Космос”, популярни през 80-те години на ХХ век, в която астрофизикът говори за други измерения.

За да отговори на техните въпроси, учителят от “Странни неща” използва метафората за акробат, който върви по въже. 

Според г-н Кларк, този акробат може да се движи напред или назад по въжето, но не може да поеме в друга посока.

Но ако си представим бълха на същото това въже, то тя може да се придвижва напред, назад, надолу, встрани- тоест, да се придържа към повърхността във всякакви обстоятелства. А това придава “различни измерения на движението“.

В „Stranger Things“ чудовището може да се сравни с бълхата, тъй като се движи свободно между обърнатия свят и света на героите.

Метафората на професора припомня съществуваща теза, развита от Брайън Грийн- физик, професор по математика в Колумбийски университет.

В една от лекциите си в TED платформата “Making sense of string theory”, Грийн използва примерите на мравка и съвсем тънко въже, за да обясни теорията на струните.  

Струнната теория 

Тази теория гласи следното: ако погледнем тънката повърхност от разстояние, то ние наблюдаваме права хоризонтална линия. Въжето привидно представлява перспектива в дължина, но не и такава в ширина и височина.  

Ако обаче възприемем гледната точка на мравката, която притежава мини-размери, то тогава бихме декодирали останалите измерения на въжето и бихме могли се движим не само напред назад, но и около въжето.

Брайън Грийн говори за два основни вида измерения: голямо и малко.

Ние хората разполагащи с определен тип конфигурации и сетива, възприемаме единствено “голямото”. 

Докато мравката познава и живее в други визуални реалности.

Грийн обяснява, че теорията на “суперструните” се стреми да узнае кои са основните, скрити елементи на света около нас.

Най-малките частици във Вселената всъщност не са частици, а малки вибриращи струни на алтернативна реалност.

Реалността

И стигайки отново до понятието “реалност”, нека се спрем на един действителен факт  от Stanger things.

Преди продуцентите да преминат към избора на локализация на провинциалния град Хоукинс познат на зрителите, работното име и местоположение на сериала са били предвидени като Montauk Project. 

Говори ли ви нещо ?

Историята на телевизонната поредица всъщност е построена около разкази за инцидент, които конспиративните теоретици наричат “Проектът Монтоук” от 1983 г.

Този проект е свързан с ред загадки, сред които и експерименти с деца на американска територия.

Слуховете, че правителството на САЩ е провеждало опити в Монтоук за създаване на психологическо оръжие се разпалват в средата на 80-те години.  

Мъж на име Престън Б. Никълс легитимира слуховете за проекта, описвайки  събитията в поредица от книги – “The Montauk Project (Experiments in Time), 1992”.

Никълс твърди, че е възстановил репресирани спомени за неговото задържане в лагера. Скоро след това, други участвали в проекта „Монтоук“ се явяват в подкрепа на свидетелствата на Никълс. 

Всички тези хора описват участието им в експерименти, променящи взаимодействието с пространството и времето. 

Освен свидетелствата за тайни квантови оръжия и отвличания на деца, мистификацията на проекта се подсилва и от легенда за чудовище мутант.

Ако често ви се случва да се питате до каква степен холивудската измислица се основава на реални факти, то по-добре не си задавайте въпроса за Демогоргона от “Странни неща”.

А ако светлините на лампите у вас прекъсват в този момент, най-добре напуснете дома си. 

Източник: La science de Stranger Things: l’ Upside Down, The Real Life Conspiracy Behind Stranger Things