Защо интелигентните хора предпочитат да са сами?

Често интелигентните хора имат мнения различни от тези на обикновения човек. Може би затова те избягват да прекарват времето си сред обществото, ако това не е необходимо.

Освен това, интелигентните хора мразят безсмислените разговори или срещи, а обществото означава участие в нещо подобно.

В допълнение, интелигентните хора предпочитат да слушат и научават, отколкото да говорят и обсъждат, а за целта независимата среда е по-подходяща.

Британско списание по психология публикува изследване на еволюционния психолог Сатоши Каназава от Лондонското училище по икономика и политически науки и Норман Ли от Сингапурския Университет по управление относно това какво представлява добре изживяния живот.

В съвременния свят повечето хора вече не се обръщат към свещеници или философи за лично ръководство; по-скоро слушат изследователи, икономисти, биолози и учени.

Това обяснява защо мащабно национално проучване на 15 000 индивида разкри, че повечето от живеещите в по-гъсто населени райони, са по-щастливи − защото само малка част от населението всъщност се състои от високо интелигентни хора.

Тъй като почти всички хора искат да бъдат щастливи, не е изненадващо, че интелигентните хора са разбрали как да постигнат това, като общуват значително по-малко от обикновените хора.

Високо интелигентните хора не се радват, когато прекарват повече време сред други хора. Според изследователите „при по-често общуване с приятели по-интелигентните индивиди изпитват по-слабо удовлетворение от живота.“

Констатациите показват (и това не е изненадващо), че хората с по-голяма интелигентност и способност да я използват, са по-малко склонни да отделят много време за общуване, защото са фокусирани върху някаква друга по-дългосрочна цел.

„Саванната теория“ твърди, че съвременните хора се радват на същите неща, на които и древните: ниската гъстота на населението би дала възможност за взаимодействие с възможно най-много хора, които са от съществено значение за оцеляването.

Предвид това изследването показва, че високо интелигентните хора са се развили покрай нуждата да разчитат на останалите, за да оцелеят, така че те са се развили покрай необходимостта да взаимодействат с други, за да изпитат щастие.

Това е добра новина за обществото като цяло. Тъй като интелигентните хора отделят повече от своето време и енергия за учене вместо за общуване, интелигентните индивиди са в състояние да постигнат глобален прогрес и да подобрят качеството на живот на човечеството като цяло.

Разбира се, може би проблемът в съвременното общество е, че голяма част от населението живеят твърде близо един до друг, така че вместо да бъдат подпомогнати от голям брой хора, индивидите са възпрепятствани от това.

НП/2017

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2019/2020 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.