Новини

Защо Китай не бива да изпревари световните космическите сили?

Водещи експерти настояват САЩ и други държави да обърнат особено внимание на действията, които Китай предприема по отношение на своите лунни мисии.

Според тях на Китай не бива

да се позволява да изпреварва световните космически сили.

Според експерти Китай започва да поема контрола над Луната, за да спечели предимство пред други страни.

Те вярват, че Поднебесната империя ще постави база на естествен спътник на Земята, за да извлича ресурси върху нея в бъдеще.

Авторът на „Марс: Нашето бъдеще на Червената планета“ Леонард Дейвид вярва, че Китай възнамерява да се утвърди като „енергийна космическа нация“, а Луната много скоро ще се превърне в „новия див Запад“, където Китай, САЩ, Русия и други държави ще се борят за права за добив на полезни изкопаеми.

Според Дейвид Китай много скоро ще създаде

своя собствена космическа станция в околоземна орбита и след това ще започне да поставя база на Луната.

Страната ще установи контрол над Луната по такъв начин, че никоя друга военна сила да не може да я предотврати, каза експертът.

Новият шеф на Пентагона Лойд Остин призова да се съсредоточи върху запазването на военното превъзходство над Пекин, включително създаването на „космически платформи“.

Повечето астрономи обаче не вярват,

че предстои нова космическа надпревара. Така например, според професор Андрю Коутс от Университетския колеж в Лондон, сега има много съвместна работа между екипи от учени между САЩ, Китай и Обединените арабски емирства, които участват в мисии за изследване на Марс.

Между тях няма конкуренция. Напротив, те се допълват взаимно на ниво компетентности.

И все пак, ако изследването на космоса върви по мирен път, тогава за какво всъщност е загрижен Лойд Остин?

изт.