България

Защо мигрантите не бягат в Дубай, Катар, Оман или Абу Даби?

Нова мигрантска опасност назрява от юг: Защо Борисов за пореден път отписа Шенген

Гърция изнемогва: хиляди мигранти всекиденевно пълнят гръцките острови в източната част на Егейско море.

Фактите са потресаващи

Лагерът Мория на остров Лесбос „преля“, властите се видяха в чудо и бяха принудени да започнат да местят мигранти на континента – на север от Солун, в опит да облекчат катастрофата на юг.

Първите два ферибота, превозващи стотици мигранти, хвърлиха котва в Солун на 2 и 3 септември.

В деня на акостирането на втория ферибот (3 септември) българският премиер заяви в Берлин, че сега не е изгодно страната ни да влиза в Шенген заради засиления имиграционен натиск към Гърция.

През последната година той на няколко пъти каза, че опасността от нова мигрантска вълна не идва от Турция, а от Гърция.

На следващия ден, 4 септември, Борисов трябваше да се срещне (неофициално) в Атина с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис, но срещата им беше внезапно отменена, не се разбра със сигурност защо. Някои извадиха като причина „разминаване в програмите“ на двамата премиери.

Защо опасността идва от Гърция?

През последните седмици турските власти преместиха около 35 000 сирийци от Истанбул в други части на страната. Анкара обяви, че има намерение да изведе от Истанбул още 65 000 бежанци. Турските власти твърдят, че просто отвеждат мигрантите в градовете, където са регистрирани.

В същото време обаче рязко се увеличи броят на мигрантите, които достигат до Лесбос и до други гръцки острови. Обитателите на лагера Мория обаче разкриват, че турската брегова охрана често си затваря очите пред онези, които отплават от турските брегове.

Атина протестира пред Анкара, като привика турския посланик. Но това едва ли ще помогне. Въпреки споразумението между ЕС и Турция от март 2016 г., което трябваше да спре потока към гръцките острови, сега повече от 70 000 мигранти и бежанци са блокирани в Гърция.

Лагерът Мория пращи по шефовете, ще стане ли същото с Неа Кавала?

Целта на прехвърлянето на мигрантите е да бъде облекчено положението в центъра за настаняване на остров Лесбос, известен като лагера Мория, където техният брой тези дни достигна до 10 241 – най-висок от създаването на бежанския лагер.

Според ръководството на Мория това вече е най-големият бежански лагер в Европа – надхвърлил четири пъти капацитета си през последните месеци.

Сбиванията и размириците там са всекидневни, но напрежението се покачи на 4 септември, когато стотици непълнолетни мигранти протестираха с искане за незабавното им преместване.

Младежи подпалиха контейнери за боклук, полицията използва сълзотворен газ, след като бе атакувана от протестиращите.

7 извънредни мерки: Гърция реши как да се справи с рязко засилената мигрантска вълна

След „ада“ в Мория центърът Неа Кавала (в централната част на гръцка Македония, едноименното село е на 4 км от Поликастро – Ругуновец) се очаква да приюти около 1000 от 1400 души, определени за преместване, за останалите се търсят други места.

Условията не са добри, новодошлите по техни свидетелства срещат „трудности за достъп до течаща вода и електричество“. Опъват палатки в уж временното им убежище.

Тук е мястото да припомним „кървавата“ съдба на един друг лагер край гръцкия граничен пункт (с тогава само Македония) Идомени, опразнен през лятото на 2016 г.

В този бежански лагер през март 2016 г. имаше около 10 000 души, които чакаха да преминат в Македония и оттам – към Западна Европа. След първоначално мирните протести мигрантите щурмуваха границата (оградата не ги спря), нападнаха с викове „Аллах Акбар“ и камъни македонските и европейски граничари, които пазят македонско-гръцката граница. Нападателите бяха отблъснати със сълзотворен газ с цената на десетки ранени.

Тогава българската граница беше подсилена с допълнителни армейски части.

Има ли сега заплаха за България?

Винаги има и всичко останало отива в сферата на догатките.

Докато хиляди мигранти обявяват, че Гърция не е тяхната „крайна дестинация“ и тяхното единствено желание е да се придвижат на север – към Австрия, Германия или другаде в Централна и Западна Европа или по на север ние сме на пътя на ордите.

И те заплашват да променят етническата карта на Европа. Горката тя, никога няма да бъде същия приветлив свят за умни, образовани и интелигентни същества.

Европа бавно, но сигурно се превръща в клоака.

Защо мигрантите не бягат в Дубай, Катар, Оман или Абу Даби?

В конкретната ситуация, поне хиляда бежанци и мигранти са настанени в 200 палатки, а останалите (400) ще бъдат прехвърлени „в други лагери в северната част на страната“. Те не са желани от богатите арабски страни и това им е показано категорично.

Нито един от така наречените мигранти не си прави илюзията, че ако отиде там ще получава помощи или подслон. Това са забранени територии за тях.

НП/ДИР