Защо наистина е бил убит Муамар Кадафи и разрушена Либия?

Муамар Кадафи е бил ликвидиран заради плановете му да въведе африканска валута и заради огромните нефтени запаси на Либия.

Това става ясно от едно от 3000-те електронните писма на Хилари Клинтън, които бяха публикувани от Държавния департамент на САЩ в края на миналата година.

Изследователи обаче откриха това писмо едва наскоро. То е било изпратено до тогавашния държавен секретар Хилари Клинтън от нейния неофициален съветник Сидни Блументал.

Посланието е озаглавено: „Клиент на Франция и златото на Кадафи“.

Писмото свидетелства, че френският президент Никола Саркози е оглавил нападението срещу Либия, преследвайки 5 конкретни цели, съобщава „Форин Полиси“.

Целите са били да сложи ръка върху либийския нефт, да гарантира влиянието на Франция в региони, да засили репутацията на Саркози вътре в страната, да утвърди френската военна мощ и накрая да предотврати нарастващото влияние на Кадафи в т.нар. „френскоезична Африка“.

Най-поразителен е дългият раздел, в който подробно се характеризира огромната заплаха, които златните и сребърните резерви на Кадафи от приблизително „143 тона злато и примерно такова количество сребро“, представляват за френския франк.

Друг раздел на писмото съдържа информация, че НАТО е имала скрити мотиви за унищожаването на либийската държава.

Това злато се е натрупвало до момента на предизвикване на  безредици в страната и е било предназначено за утвърждаване на панафриканска валута, базирана на либийския златен динар.

Този план предвиждал създаването на алтернатива на френския франк във всички френскоезични африкански държави“.

Според компетентни специалисти количеството злато и сребро на Либия възлизало на повече от 7 милиарда долара.

Френското разузнаване разкрило този план малко след началото на метежа.

Това стана и един от факторите, които повлияват върху решението на Никола Саркози за нападението на Франция срещу Либия.

Според споменатите компетентни специалисти плановете на Саркози са били свързани със следните задачи:

– да получи голям дял в либийската нефтена индустрия;

– да се засили влиянието на Франция в Северна Африка;

– да се подобри вътрешното политическо положение в самата Франция;

– да се предостави на френските военни възможността отново да потвърдят своите позиции в света;

– да се реагира на безпокойството на президентските съветници относно дългосрочните планове на Кадафи по изтласкването на Франция от доминиращата роля във френскоезична Африка.

Щом френското разузнаване разкрило плановете на Кадафи за утвърждаване на либийския златен динар, те решили (НАТО) да започнат кампания срещу него, защото са се натупали достатъчно основателни според тях причини за негово отстраняване от власт.

Днес Либия е разделена, пълна с джихадисти и различни фракции, които се опитват да овладеят по-големи парчета от страната.

От друга страна е добре да си припомним как Кадафи предупреждаваше Европа (в „пророческите“ телефонни преговори с Тони Блеър), че падането му ще доведе до нарастването на ислямския екстремизъм на Запад.

Уви, предупреждението му бе оставено без внимание, а както стана ясно от документи публикувани в авторитетни медии САЩ и ЦРУ са изиграли главната роля в смъртта на една от най-богатите северноафрикански държави.

Тялото на убития бивш либийски лидер Муамар Кадафи е докарано с линейка до болницата в Мисрата, Либия на 20 октомври 2011 г.

Според съобщения в медиите либийците изпълват улиците, за да отпразнуват новината за залавянето и смъртта на Муамар Кадафи.

Тогава западните лидери призоваха преходното правителство на страната да поеме към нова ера на демокрация след десетилетия деспотизъм в северноафриканската държава.

Очевидно измамата е факт. Петролът и богатствата на Либия са заграбени. На либийците е сервирана лъжата наречена демокрация и днес те са поставени в най-унизителната ситуация от всички страни в региона.

НП/ 2019

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2019/2020 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.